Hallandsposten

Krav på dagmamma skärps efter larm om brister

Efter larm om misskötsel, ekonomiskt fiffel och koppling till extremism föreslår nu regeringen skärpta krav för den som vill driva familjedag­hem. – Det kan vara väldigt tryggt, men det kan också vara väldigt otryggt, säger utbildning­sminister Anna Ekström

- Marc Skogelin TT

Omkring 10 000 barn i Sverige går i pedagogisk omsorg, som är ett alternativ till förskola och fritidshem. Den vanligaste formen är familjedag­hem, i dagligt tal dagmamma, vilket innebär att personal tar hand om barnen i sitt eget hem.

De senaste åren har det rapportera­ts återkomman­de om brister och problem inom omsorgen. Det handlar bland annat om bidragsfus­k och undermålig verksamhet, dåliga språkkunsk­aper hos personalen, och kopplingar till kriminell verksamhet och våldsbejak­ande extremism.

Utbildning­sministern är själv uppvuxen i familjedag­hem med sin mamma som dagbarnvår­dare.

– Det har gjort mig extra upprörd över de här avarterna, säger Ekström.

– Jag vet att den här verksamhet­en kan vara helt fantastisk. Men på samma sätt som ett barn kan vara oerhört tryggt i ett välfungera­nde familjehem kan det också vara väldigt otryggt när de inte fungerar.

Nu vill regeringen skärpa kraven

i flera avseenden för att höja kvaliteten inom den pedagogisk­a omsorgen. I en lagrådsrem­iss föreslås att det införs lämplighet­sprövning för dem som vill verka som dagbarnvår­dare. Godkännand­et ska ges av kommunen.

– För att bli godkänd som dagbarnvår­dare ställer vi nu högre krav både på insikter, språkkunsk­aper men också på lämplighet, säger Ekström.

Upptäcks brister efter ett godkännand­e, till exempelvis misskötsel eller kopplingar till våldsbejak­ande extremism, ska man mycket enklare än i dag kunna återkalla tillstånde­t, säger hon.

Bland annat kommer det krävas att alla vuxna som är folkbokför­da i den bostad som verksamhet­en ska bedrivas i uppvisar ett utdrag ur belastning­sregistret innan tillstånd ges. Tidigare har det bara behövts av dagbarnvår­daren själv.

En annan förändring som föreslås är ett förtydliga­nde om att ”verksamhet­en ska förbereda barnen för utbildning inom skolväsend­et”. Det handlar bland annat om ökade krav på språkkunsk­aper.

– Även de barn som går hos dagbarnvår­dare måste få tillgång till det svenska språket på en nivå som passar i deras ålder. Därför införs en bestämmels­e om att personal i pedagogisk omsorg måste behärska det svenska språket i den utsträckni­ng som behövs för att utmana och stimulera barnens språkutvec­kling, säger Anna Ekström.

Regeringen­s utredare som lämnade sina förslag i frågan förra sommaren tyckte att det var så illa ställt med familjedag­hemmen att hon föreslog ett etablering­sstopp helt och hållet. Så långt vill inte Ekström gå.

– Det är en väldigt ingripande åtgärd. De flesta barn som finns i pedagogisk omsorg får en trygg och lärorik verksamhet. Det vi vill komma åt är de som inte lever upp till kraven. Men skulle det vara återkomman­de problem är jag inte främmande för att införa ett etablering­sstopp.

Lagändring­arna föreslås träda i kraft den 1 januari 2023.

 ?? Arkivbild: Henrik Montgomery ?? Utbildning­sminister Anna Ekström (S).
Arkivbild: Henrik Montgomery Utbildning­sminister Anna Ekström (S).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden