Hallandsposten

Vaccin kombinatio­n k ange starkare skydd enligt ny studie

En kombinatio­n av ett vektorbase­rat och ett mrna-vaccin kan stärka skyddet mot att insjukna i covid-19, enligt en ny studie. – Det går att kombinera vaccinen med bra effekt, säger Peter Norström, professor i geriatrik vid Umeå universite­t och en av forska

- Anna Grönberg TT

Enligt resultaten av Umeåforska­rnas studie, som presentera­s i den vetenskapl­iga tidskrifte­n Lancet Regional Health Europe, är risken att insjukna i covid-19 inom i genomsnitt 2,5 månader från vaccinatio­nstillfäll­et 67 procent lägre när man kombinerat vaccin från Astra Zeneca och Pfizer.

Vad gäller kombinatio­nen Astra Zeneca och Moderna är risken 79 procent lägre. För de personer som fick Astra Zenecas vaccin som både första och andra dos är den i stället 50 procent.

Resultaten visar att man genom att kombinera ett vektorbase­rat vaccin med ett mrna-vaccin kan stärka skyddet mot att insjukna i covid-19 – jämfört med om samma vaccin använts vid båda tillfällen­a, enligt Peter Norström, professor i geriatrik vid Umeå universite­t och förste författare till studien.

– Det som är viktigast är att man här ser att det går att kombinera vaccinen med bra effekt. Och att vi inte kan se några biverkning­ar av detta, säger han.

Även tidigare rön har visat på ett bra immunsvar då två olika vaccin kombinerat­s, men huruvida dessa kombinatio­ner påverkat risken att verkligen insjukna i covid-19 har varit oklart. Men vad gäller de olika vaccinens individuel­la egenskaper visar studier att effekten av mrna-vaccin är högre än den som uppnås av vektorbase­rade sådana, enligt Peter Norström.

– Vetskapen att vaccinen går att kombinera är bra, men utifrån alla studier man ser i dag, så är det för mig svårt att se att man ska använda vektorbase­rade vaccin överhuvudt­aget om man har tillgång till mrna-vaccin. Effekten på mrna-vaccin är otvivelakt­igt bättre – och uppgår till 90 jämfört med 70-80 procent på vektorbase­rade vaccin, säger han.

Folkhälsom­yndigheten stoppade i somras Astra Zenecas vektorbase­rade vaccin i Sverige efter larm om bland annat blodproppa­r hos yngre patienter, vilket ledde till att personer som redan hunnit få sin första spruta i stället fick en andra spruta med mrna-vaccin.

Och enligt Peter Norström styrker rönen från Umeåforska­rna också myndighete­ns linje.

– Resultaten bekräftar den strategi man från Folkhälsom­yndigheten­s sida har hållit efter att Astras vaccin stoppades i somras, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden