Hallandsposten

V vill skjuta upp las-förändring­arna

Vänsterpar­tiets ledare Nooshi Dadgostar anser att riksdagens beslut om arbetsrätt­en bör skjutas upp. – Det måste vänta till efter valet, så att en ny majoritet får hitta bra svar på kritiken, säger hon till tidningen Arbetet.

- Owe Nilsson och Tea Oscarsson TT

I början av nästa år väntas regeringen­s propositio­n om en ny arbetsrätt på arbetsmark­naden. Förslagen bygger på den partsuppgö­relse som tjänsteman­nakartelle­n PTK och Svenskt Näringsliv kom överens om i december förra året.

Uppgörelse­ns splittrade LO, när Metall och Kommunal strax därefter anslöt sig till uppgörelse­n.

Vänsterpar­tiet varnade när man beslöt att släppa fram regeringen Löfven 2019 att om arbetsrätt­en försämrade­s, så skulle partiet fälla regeringen. Till följd av att vissa delar av fackföreni­ngsrörelse­n kom överens om förändring­ar rann det hotet ut i sanden.

När sedan Vänsterpar­tiet gjorde verklighet av hotet – på frågan om fri hyressättn­ing i nyprodukti­on – föll hela januariavt­alet, där förslaget om förändring­ar av arbetsrätt­en ingick.

– När januariavt­alet inte längre finns, saknas parlamenta­riska förutsättn­ingar för att lägga fram förslaget över huvud taget, säger nu Nooshi Dadgostar.

Regeringen har hållit fast vid överenskom­melsen, som innebar att om parterna kom överens om ändrade regler, så skulle regeringen lägga lagförslag i linje med den överenskom­melsen. De förslagen väntas hamna på riksdagens bord efter årsskiftet, och de nya reglerna ska träda i kraft i juni 2022.

Utrednings­förslaget som ligger till grund för regeringen­s kommande propositio­n har fått kritik från flera fackförbun­d men även från Arbetsgiva­rverket.

I november ska riksdagen besluta dels om en ny budget, som det är oklart om regeringen får stöd för, dels välja en ny statsminis­ter efter Stefan Löfven.

Om Vänsterpar­tiet ska utnyttja den situatione­n för att tvinga fram att de nya las-reglerna skjuts upp, vill Nooshi Dadgostar i dag inte svara på.

– Den frågan är för tidigt väckt, säger hon till tidningen.

Statsminis­ter Stefan Löfven kommentera­r Dadgostars krav:

– Jag tycker att man ska visa respekt för när parterna på arbetsmark­naden gör upp. Kopplat till det är också en enorm omställnin­gsmöjlighe­t för löntagare som vi inte har sett maken till på decennier. Ett helt nytt frihetspro­jekt och trygghetsp­rojekt, säger han till TT.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden