Hallandsposten

Linde fast besluten att lösa den mångåriga krisen

Idel vänliga ord och miner möter Sveriges utrikesmin­ister Ann Linde (S) under hennes besök i Israel. Islossning­en mellan Sverige och Israel går snabbt – och båda länderna visar en stark vilja att normaliser­a förbindels­erna efter tio svåra år.

-

Ann Linde genomförde på måndagen det första svenska utrikesmin­isterbesök­et i Israel på tio år. Hennes båda företrädar­e Carl Bildt (M) och Margot Wallström (S) var icke önskvärda i Israel, den ene inofficiel­lt den andra officiellt.

Men Linde är välkommen och de israeliska värdarna gjorde sitt yttersta för att visa det. Också hon verkade fast besluten att lösa den mångåriga krisen.

– Nu vänder vi blad. Vänner kan höra kritik från varandra, sade den israeliske utrikesmin­istern Yair Lapid vid deras gemensamma presskonfe­rens.

Också Raoul Wallenberg, den svenske diplomaten som räddade 10 000-tals ungerska judar undan Förintelse­n i andra världskrig­ets slutskede, ger draghjälp till den nya vänskapen.

– I mitt föräldrahe­m fanns en liten trälåda där min pappa förvarade minnen från Förintelse­n, bland annat det skyddspass Raoul Wallenberg utfärdade för honom och min farmor. Han gav dem svenskt skydd och räddade deras liv, sade Yair Lapid.

– Utan den modige svenske diplomaten skulle jag inte stå här i dag, sade han.

Ann Linde överlämnad­e som gåva till sin israeliska kollega kopior av de sidor i Wallenberg­s anteckning­sbok där namnen på Lapids far och farmor finns på listan över dem som fick skyddspass.

En lösning av krisen tjänar båda ländernas utrikespol­itiska intressen. Sverige har investerat mycket, både politiskt och ekonomiskt, i palestinie­rna och vill kunna spela en roll i en framtida lösning av den israelisk-palestinsk­a konflikten. För detta krävs att man åtnjuter förtroende hos båda parter.

Den nya israeliska regeringen

– som tillträdde i juni sedan Benjamin Netanyahu förlorat makten efter tolv år som premiärmin­ister – kan dra nytta av Sverige i den utrikespol­itiska omorienter­ing man förbereder. Israel vill närma sig de liberala Eu-länderna i Västeuropa och distansera sig från Eu-länder som Ungern och Polen i det gamla östblocket, där Netanyahu hade goda kontakter.

– Lapid och den nya regeringen vill förbättra relationer­na med det liberala Västeuropa. Att lösa krisen med Sverige är ett bra sätt att visa det, säger Barak Ravid, diplomatis­k korrespond­ent på den stora israeliska nyhetssajt­en Walla, till GP.

Åsiktsskil­lnaderna i sakfrågorn­a kvarstår – Sverige är fortsatt starkt kritiskt till Israels ockupation av palestinsk­a områdena – men tonen har ändrats. Ann Linde betonar Sveriges engagemang för Israels säkerhet.

Utrikesmin­istern säger till GP efter sina möten med de israeliska ledarna att hon och statsminis­ter Stefan Löfven ”har medvetet jobbat för att normaliser­a relationer­na med Israel”.

– Vi har sett vad vi kan göra för att visa att vi är seriösa i vår vilja. Det spelar också roll att den nya israeliska regeringen är öppen för att normaliser­a, säger hon.

Hon säger att Sverige nu verkar för att uppgradera Israels relation med EU, något som Sverige tidigare varit emot. Samt att de svenska insatserna för att upplysa om och bekämpa antisemiti­sm också är en gemensam nämnare för de båda länderna.

Ann Linde vill inte gå närmare in på frågan varför företrädar­en Margot Wallström bojkottade­s av Israel medan hon själv möts med öppna famnen.

– Jag har ingen anledning att recensera Margot Wallström. Hon är precis som jag för en tvåstatslö­sning av den israelisk-palestinsk­a konflikten baserad på folkrätten. Vi har samma inställnin­g, säger hon.

” Sverige har investerat mycket, både politiskt och ekonomiskt, i palestinie­rna och vill kunna spela en roll i en framtida lösning av den israeliskp­alestinska konflikten.

 ?? Bild: Maya Alleruzzo ?? Utrikesmin­ister Ann Linde (S) lämnade en krans till minne av Förintelse­ns offer under besöket i Yad Vashem.
Bild: Maya Alleruzzo Utrikesmin­ister Ann Linde (S) lämnade en krans till minne av Förintelse­ns offer under besöket i Yad Vashem.
 ?? ?? På plats i Tel Aviv
Arne Lapidus rapportera­r från Israel och de palestinsk­a områdena
På plats i Tel Aviv Arne Lapidus rapportera­r från Israel och de palestinsk­a områdena
 ?? Arkivbild: Andrew Harnik ?? Israels utrikesmin­ister Yair Lapid.
Arkivbild: Andrew Harnik Israels utrikesmin­ister Yair Lapid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden