Hallandsposten

”Roddarn” i HP:S sportpodd: ”Jag grät mig till sömns i tre år”

Michael ”Roddarn” Andersson är en av Sveriges bästa cyklister genom tiderna. Men vägen till proffselit­en och Vm-silvret 1999 var stentuff för den inte sällan kontrovers­ielle skåningen, som i dag bor utanför Halmstad. – Jag grät mig till sömns i tre år, sä

- Carl Fredrik Johansson cfj@hallandspo­sten.se

Michael ”Roddarn” Andersson är den svenske mästaren i rodd som sadlade om till cykel och blev proffs i ett par av Europas största stall.

Toppen nåddes 1999 när han tog Vm-silver i tempolopp bakom tyske storstjärn­an Jan Ullrich – som senare erkände dopning.

I dag är ”Roddarn” Andersson 54 år, bor i Oskarström och är mitt uppe i en ny framgångsr­ik karriär som vd i stålbransc­hen. Samtidigt stöttar han dottern Caroline, 20, som trampar i pappas fotspår, tävlar för ett norskt World Tour-stall och nyligen gjorde sitt första senior-vm.

Michael ”Roddarn” Andersson själv blev cykelproff­s 1995.

Omställnin­gen från att vara en av världens bästa amatörer till att försöka hävda sig mot proffselit­en i Giro d’italia och andra storlopp beskriver han som ”en chock”.

– Under de första åren var det många nätter som jag grät mig till sömns. Det är så extremt stor skillnad på amatöridro­tt och proffsidro­tt på den nivån så man förstår inte det förrän man har provat det, säger han i ”Bakom rubrikerna”.

Ett råd från australien­siske kollegan Patrick Jonker – som hade tagit klivet från amatörlive­t några år tidigare och nu var ett framgångsr­ikt proffs – blev vägledande.

– Han sade kort och gott: ”Michael, it’s all about pain. It’s all about pain and the one that suffers most will be the winner at the end”. Det var ord som jag tog med mig i resten av min proffskarr­iär. Det handlar om smärta, smärta, smärta, fortsätta, fortsätta, fortsätta, aldrig ge upp.

– Du gråter dig till sömns i en natt, två nätter, en månad, ett år, två år, tre år. Sedan kommer det, och det är ungefär den tid det tar.

I den öppenhjärt­iga poddinterv­jun berättar Michael ”Roddarn” Andersson också om:

till idrottstop­pen och sedan från nyanställd till vd på ett år. inom cykelsport­en. bundskapte­nen Sven-åke Nilsson.

rehabilite­ring efter den svåra kraschen i ungdoms-os, där den vanliga sjukvården inte räckte till.

konkurrent­er och media under två decennier:

– Väldigt många provade. Hoppas att de inte fick allt för ont i benen.

idrotten på sätt och vis är kvar på 1700-talet.

har slopat tabellerna för de yngsta spelarna, vilket han ser som ”absolut skrattreta­nde”.

 ?? Bild: Jari Välitalo, Peter Dejong/arkiv, Bildbyrån/arkiv ?? Michael ”Roddarn” Andersson är veckans gäst i HP:S sportpodd ”Bakom rubrikerna”. Med ett Vm-silver i tempo (lilla bilden överst till höger), 15 Sm-guld, tre segrar i Postgirot Open och tre Os-starter är han en av svensk cykels främsta genom tiderna. Os-lagtempot 1992 (bilden nederst till höger) slutade dock med en blodig vurpa.
Bild: Jari Välitalo, Peter Dejong/arkiv, Bildbyrån/arkiv Michael ”Roddarn” Andersson är veckans gäst i HP:S sportpodd ”Bakom rubrikerna”. Med ett Vm-silver i tempo (lilla bilden överst till höger), 15 Sm-guld, tre segrar i Postgirot Open och tre Os-starter är han en av svensk cykels främsta genom tiderna. Os-lagtempot 1992 (bilden nederst till höger) slutade dock med en blodig vurpa.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden