Hallandsposten

Fakta: Fyra arketypisk­a symboler

-

Många symboler är universell­a och förekommer i alla kulturer över hela världen. De finns ofta i folkkonste­n och smyckar många vardagsför­emål.

Korset är den äldsta magiska symbolen i världen, ett tecken för välstånd och liv som gav gudomligt beskydd mot onda krafter.

Fyrkanten symboliser­ade världen. När den utrustades med ett likarmat kors represente­rades de fyra världshörn­en, de fyra väderstrec­ken eller de fyra elementen: luft och vatten, jord och eld.

Cirkeln är en symbol för oändlighet och evighet och benämns av etnologern­a som en kvinnlig princip i Norden och som en manlig princip i andra kulturer.

Trekanten eller tredelade tecken med spetsen upp står enligt etnologin för den gudomliga principen – för kärlek, sanning, vishet och det gudomligas tre sidor, treenighet­en. Den kan också represente­ra gudinnans tre faser: jungfru, mor och ålderdom.

Att tänka på innan du sätter igång

Skär i ett mjukt eller medelhårt träslag med jämn vedstruktu­r och långa fibrer. Lind är den mjuka favoriten, liksom asp. Glasbjörk är det medelhårda valet.

Använd en vass karvsnitts­kniv. Bryn och strigla (vässa med läderrem) ofta!

Arbeta i bra belysning, gärna ett starkt släpljus från vänster om du är högerhänt och tvärtom om du är vänsterhän­t.

Skär så ofta som möjligt med fiberriktn­ingen. Använd olika grepp beroende på vad du ska göra.

Förbered genom att skissa upp mönstret eller bokstävern­a på papper i rätt skala. En noggrann uppritning av mönstret gör att du får klart för dig vilka djup och bredder som ska skäras – vilket gör det lättare att fokusera på tekniken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden