Hallandsposten

SD: Bevara Eketånga och bygg mer i Fammarp

Halmstad: Eketångask­ogen lämnas orörd, förslaget om en ny stadsdel på Fyllinge stryks och ännu fler bostäder byggs i Fammarp. Det är några av förslagen i SD:S version av Framtidspl­an 2050. – Ska vi bygga på åkermark så bör vi bygga effektivt, säger Johan

- Cecilia Welin cw@hallandspo­sten.se 010-471 51 66

Kommunstyr­elsen beslutade nyligen att, efter en rad ändringar, skicka ut en omarbetad version av Framtidspl­an 2050 på granskning.

SD valde dock att inte blanda sig i processen. I stället presentera­r partiet ett eget förslag.

– Mycket i kommunens förslag är riktigt bra och vi har använt det som en ryggrad och sedan har vi gjort våra förändring­ar, säger John Andersen.

– Vi anser att vi med detta gör det tydligt för våra väljare exakt vad vi vill, tillägger Fabio Ishaq.

Partiet har till exempel plockat bort som föreslås, säger John Andersen.

Partiet tillägger att deras inställnin­g är att byggnation på jordbruksm­ark ska undvikas så långt det går.

– Men ska vi bygga på jordbruksm­ark så ska vi bygga effektivt, till exempel två- och trevånings­hus, säger Johan Josefsson.

SD är också positiva till att flytta Örjans vall och i stället bygga bostäder på platsen – men vill först ha en utredning som visar att det är hållbart.

När det gäller byggnation på Söder håller partiet fast vid sin åsikt att en tunnel är ett bättre alternativ än en bro om man vill skapa en bra miljö för bostäder, skolor och förskolor. Vägen på Söder anser partiet ska vara nedsänkt med bullerskyd­d för att minska buller.

– Detta är en förutsättn­ing för att man ska trivas i området, säger John Andersen.

SD ser heller inga skäl för att ta höjd för 150 000 invånare utan menar att strax över 130 000 är en mer realistisk siffra.

– Vi ska växa lite långsammar­e och mer hållbart så att vi hinner med infrastruk­turen, att bygga vägar och skolor till exempel, säger Johan Josefsson och Fabio Ishaq.

SD har fått kritik från andra partier för att inte delta i den politiska processen kring översiktsp­lanen. Fabio Ishaq försvarar detta med att partiet har arbetat fram sitt förslag parallellt men velat invänta samrådet för att först se vad en majoritet av invånarna tycker.

– Men vi kommer aldrig att kunna göra alla nöjda, tillägger han.

På frågan hur partiet ska lyckas få politisk majoritet för sitt förslag svarar han att förhoppnin­gen är att få med sig tillräckli­gt många ledamöter i fullmäktig­e.

Partiet hänvisar bland annat till att KD är på samma linje som SD när det gäller Eketångask­ogen och tunneln, och att bland annat C inte fått igenom flera av sina yrkanden.

– Vi vet att det finns splittring­ar inom en del partier, så det är inte omöjligt att vissa ledamöter i fullmäktig­e tycker att vårt förslag är bättre och röstar på det i stället, säger Fabio Ishaq.

 ?? Bild: Cecilia Welin ?? Johan Josefsson, Lars Larsson, Fabio Ishaq och John Andersen från SD är positiva till att bebygga Fammarp men vill slopa all byggnation i Eketångask­ogen.
Bild: Cecilia Welin Johan Josefsson, Lars Larsson, Fabio Ishaq och John Andersen från SD är positiva till att bebygga Fammarp men vill slopa all byggnation i Eketångask­ogen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden