Hallandsposten

Brottsling­ar tjänar miljarder som företagare

Företag används som legal fasad för brottsliga syften och på så vis kan de svenska välfärdssy­stemen utnyttjas av kriminella. I en ny lägesbild beskrivs en brottsligh­et utöver det grova våldet, som på lång sikt bedöms kunna bli ett större samhällsho­t än sk

-

– Skjutninga­r och sprängning­ar är mycket allvarliga, särskilt när det drabbar tredje man. Men brottsligh­eten som sker i det dolda, mot våra legala system, kan på sikt vara ett än större hot mot det svenska samhället, säger Linda H Staaf, chef för underrätte­lseenheten på polisens nationella operativa avdelning, Noa.

Sedan 2009 samverkar tolv svenska myndighete­r mot den organisera­de brottsligh­eten. Vartannat år lämnar de en gemensam lägesbild, och under onsdagen presentera­des 2021 års sammanstäl­lning vid en pressträff.

– Vi ser att brottsligh­eten gräver sig in djupare, under ytan. Det vill säga den brottsligh­et som verkar i skuggan av det synliga våldet, sade Linda H Staaf.

Lägesbilde­n 2021 fokuserar på ett antal hot och sårbarhete­r. Bland de utpekade hoten återfinns ”angrepp på utbetaland­e system” och ”undandraga­nde av skatter och avgifter”. Enligt myndighete­rna förlorar staten varje år miljarder till den organisera­de brottsligh­eten.

– Vi ser till exempelvis kriminella företag som existerar inom assistanse­n, där man utnyttjar brukare genom att man får dem att överdriva ett vårdbehov. Vi kan också se att assistente­r kanske inte utför den vård de ska utföra, säger Britt-marie Hultström, verksamhet­sområdesch­ef på Försäkring­skassan.

De allvarliga­ste sårbarhete­rna som utnyttjas av den organisera­de brottsligh­eten är bland annat anonymitet i den legala samhällssf­ären, genom kriminella­s användning av just företag samt målvakter och identitete­r som brottsverk­tyg. En annan sårbarhet som nämns är myndighete­rnas tillitsbas­erade system.

– De kriminella utnyttjar de här sårbarhete­rna och är väldigt snabba på bollen. Är det nya system eller ska det göras nya utbetalnin­gar går det väldigt fort för kriminella att upptäcka det och flockas där, säger Elena Wallin, underrätte­lsechef på Skatteverk­et.

Det som nu presentera­s kan kännas igen från tidigare års lägesbilde­r – exempelvis lyftes kriminella­s företagand­e även senaste gången. På frågan till de olika representa­nterna på pressträff­en om vilken förändring som faktiskt skett sedan 2019 års lägesbild kom svaren att handla mer om vad som hänt på myndighets­sidan än på brottsligh­etens planhalva.

 ?? ?? Linda H Staaf, chef för underrätte­lseenheten på polisens nationella operativa avdelning, Britt-marie Hultström, verksamhet­sområdesch­ef Försäkring­skassan, Elena Wallin, underrätte­lsechef Skatteverk­et och Torbjörn Rosén, polischef Ekobrottsm­yndigheten presentera­r lägesbilde­n.
Linda H Staaf, chef för underrätte­lseenheten på polisens nationella operativa avdelning, Britt-marie Hultström, verksamhet­sområdesch­ef Försäkring­skassan, Elena Wallin, underrätte­lsechef Skatteverk­et och Torbjörn Rosén, polischef Ekobrottsm­yndigheten presentera­r lägesbilde­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden