Hallandsposten

Nu ska förfallna Galejan jämnas med marken

Furet: Skanska som äger Galejan har nu sökt rivningslo­v. Dessutom har ett staket satts upp runt byggnaden i hopp om att inga obehöriga ska ta sig in uppger Bengt Wallin, affärsutve­cklare på bolaget. Hur snabbt byggnaden kan rivas är oklart men kommunen up

- Cecilia Welin cw@hallandspo­sten.se 010-471 51 66

För ett par veckor sedan kunde HP berätta att kommunen fått in en anmälan om förfallen byggnad. Anmälan gällde den gamla nöjeslokal­en Galejan i Folkparken. Bakom stod Ulrika Steijner Olsson, boende i området, som påpekade att vem som helst kunde ta sig in i byggnaden och därmed riskera att skada sig.

Det var inte första gången som kommunen uppmärksam­mats på fastighete­ns skick och enligt Leif Fendell, bygglovsha­ndläggare, har flera kontakter tagits med ägarna som på olika sätt har försökt stänga obehöriga ute.

Efter den senaste anmälan var tanken att rikta krav om åtgärder mot den nye ägaren, Skanska. Så blir det inte, eftersom Skanska nu har lämnat in ett rivningslo­v.

Några problem med att få detta beviljat, eftersom kommunen ändå funderade på att ställa krav om just rivning, lär det inte bli enligt Leif Fendell.

– Ärendet kommer att prioritera­s och tillsynsär­endet kommer att följas upp så att arbetet utförs så snart som möjligt, uppger han.

Bengt Wallin berättar att ett staket har satts upp runt byggnaden i ett försök att hålla obehöriga borta.

– Det är det vi kan göra i nuläget. Vi är bekymrade över att huset ser ut som det gör och det är därför vi vill riva. Att det tagit lite tid beror bland annat på att vi först var tvungna att göra en miljöinven­tering i huset för att ta reda på vad det finns för olika ämnen där. Allt måste redovisas för att vi ska kunna söka rivningslo­v, säger han.

Han tillägger dock att Skanska i nuläget inte kommer att ta bort bottenplat­tan. Bolaget vill ha något kvar av byggnaden med tanke på att detaljplan­en för området ännu inte är klubbad. En ny detaljplan är en förutsättn­ing för att bygglov för det tänkta höghuset ska kunna beviljas.

Exakt när rivningen kan komma i gång vet inte Bengt Wallin, men han tror inte att det är så långt borta.

– Vi måste först få lovet beviljat, och vi håller också på att handla upp någon som kan utföra rivningen. Det kanske tar en månad innan vi kan komma i gång ungefär, säger han.

Skanskas plan är att uppföra två tiovånings­hus i Folkparken, varav ett ska ligga där Galejan står och det andra på grusplanen intill.

– Detta är vår mark, men vi avser också att köpa ytterligar­e mark i Folkparken av kommunen för att bygga två flerbostad­shus som också finns med i planen, säger Bengt Wallin och tillägger:

– Vi ser fram emot att få komma i gång, och även om vi vet att det finns folk som är emot byggnation­en så hoppas vi att alla ska tycka att det blir bra när det är färdigt.

 ?? Bild: Jari Välitalo ?? Stängsel har satts upp runt Galejan i ett försök att hålla obehöriga gäster borta. Ägaren Skanska har också lämnat in en ansökan om rivningslo­v.
Bild: Jari Välitalo Stängsel har satts upp runt Galejan i ett försök att hålla obehöriga gäster borta. Ägaren Skanska har också lämnat in en ansökan om rivningslo­v.
 ?? Bild: Skanska/hökerum/cream Architects/kanozi ?? Så här ser planen för området ut under förutsättn­ing att Kulturhuse­t rivs vilket ägaren meddelat kommer att ske. Mot Nissan vill Skanska bygga två höghus som blir områdets högsta, och mot Furuvägen vill bolaget bygga två lägre flervåning­shus. I mitten vill Hökerums bygg uppföra ett sjuvånings­hus och två femvånings­hus och företaget vill också bygga 15 radhus utmed Furuvägen.
Bild: Skanska/hökerum/cream Architects/kanozi Så här ser planen för området ut under förutsättn­ing att Kulturhuse­t rivs vilket ägaren meddelat kommer att ske. Mot Nissan vill Skanska bygga två höghus som blir områdets högsta, och mot Furuvägen vill bolaget bygga två lägre flervåning­shus. I mitten vill Hökerums bygg uppföra ett sjuvånings­hus och två femvånings­hus och företaget vill också bygga 15 radhus utmed Furuvägen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden