Hallandsposten

Katten Scooby-doo kom tillbaka efter elva år

Halland: Lindamarie Liljert, 45, var helt säker på att hennes katt som försvann i Torpa 2010 var borta för alltid. Men efter elva år på luffen har den 14-åriga katten ScoobyDoo hittat hem till sin matte igen.

- Stefan Johansson

Häromdagen fick Lindamarie Liljert en av sitt livs största överraskni­ngar. Personen som knackade på hennes dörr berättade nämligen att hennes älskade katt Scooby-doo, som försvann i Torpa utanför Varberg 2010, hade hittats. Vid liv.

– Jag är helt chockad. Tårarna bara rann. ”Är det sant?” frågade jag när jag fick veta. Han har ju varit borta i elva år så det är helt ofattbart, säger Lindamarie Liljert.

Kvinnan som knackade på hemma hos Lindamarie Liljert var från Djurskydde­t. Hon kunde berätta att tack vare den öronmärkni­ng som

Scooby-doo har hade de lyckats lista ut vem katten var och vem som var ägaren. Men då Lindmarie flyttat ett antal gånger och bytt nummer fick det bli ett husbesök i stället för ett telefonsam­tal. Några dagar senare fick Lindamarie komma och hämta sin katt.

– Han kände igen mig direkt när vi träffades. Han började buffa på mig och var alldeles till sig. Det var som att han tänkte ”äntligen kommer du”, säger Lindamarie Liljert.

Lindamarie berättar att Scooby-doo försvann när hon bodde i Torpa. Hon hade bott där ett antal år när hon flyttade till en ny adress och där verkade Scooby-doo inte trivas och en dag så var katten bara borta. Lindamarie blev genast orolig. För hon visste att Scooby-doo var en blyg katt som inte gärna lät andra människor komma nära.

– Jag var ledsen och helt förkrossad. Jag var ute och letade och frågade alla människor jag träffade, men ingen hade sett honom. Jag bodde kvar där i två–tre år, säger Lindamarie Liljert.

Scooby-doo som var tre år när han försvann är nu 14 år gammal. Förutom att han var väldigt hungrig så har man inte hittat några skador eller sjukdomar hos katten. Var den har befunnit sig hela den här tiden är oklart förutom det sista halvåret.

– Det var ett par som köpte ett övergivet torp i Torpa. När de började greja där så upptäckte de att en katt gick omkring där och den åt upp deras fågelfrön. Efter ett tag när den hela tiden kom tillbaka så bestämde de sig för att ringa Djurskydde­t, säger Lindamarie Liljert.

Efter det fick Scooby-doo vara hos Djurskydde­t och äta upp sig medan de försökte hitta den rätta ägaren. Maten åt han väldigt glupskt.

– Här hemma kastar han inte i sig maten. Det känns som att nu behöver han inte stressa mer, säger Lindamarie.

Hur är han efter all denna tid?

– Scobby-doo är sig lik. Han är lite blyg och har ett väldigt stort hjärta, säger Lindamarie Liljert.

Var tror du att han har varit under alla dessa år?

– Jag undrar ju var han har varit. Han kanske har varit hos någon äldre person i Torpa som har gått bort. Han måste ha fått mat under perioder i alla fall, säger Lindamarie Liljert.

Nu bor alltså Scooby-doo tillsamman­s med Lindamarie och även sin kattmorbro­r Skorpan.

– Skorpan fräste lite först, men sade sedan att det var okej. De är inte bästisar än, men de accepterar varandra. Det har ju bara gått tre dagar, säger Lindamarie Liljert och fortsätter:

– Jag kan inte riktigt fatta att han är tillbaka.

 ?? ??
 ?? Bild: Annika Karlbom ?? Lindamarie Liljert har haft svårt att förstå att hennes katt har kommit tillbaka till henne efter så lång tid.
Bild: Annika Karlbom Lindamarie Liljert har haft svårt att förstå att hennes katt har kommit tillbaka till henne efter så lång tid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden