Hallandsposten

Hovrätten lindrar mobilsvind­larens straff

Halmstad: Den 36-årige Halmstadbo som var en av huvudmänne­n i det internatio­nella skattebedr­ägeriet med mobiltelef­oner, motsvarand­e undandrage­n skatt på 200 miljoner, får sitt fängelsest­raff kortat av hovrätten. Beslutet om näringsför­bud i tio år står fas

- Jan Stohr jas@hallandspo­sten.se 010-471 51 47

Hovrätten tar fasta på att Halmstadbo­n utsatts för särskilda påfrestnin­gar under sin långa häktningst­id, samtidigt som pandemin också påverkat honom. 36-åringen överklagad­e Växjö tingsrätts dom, på åtta års fängelse och yrkade på att frikännas helt, eller att han i vart fall fick sin påföljd lindrad.

Hovrätten i Jönköping har i sin överprövni­ng av målet kommit fram till att man också, i viss mån, ska beakta det men som det tio år långa näringsför­budet innebär för Halmstadbo­n.

Hovrätten övervägde inte på något sätt att frikänna mannen från ansvar för sin brottsligh­et. Utöver delaktighe­t miljoner kronor” döms han också för delaktighe­t i grov näringspen­ningtvätt motsvarand­e 800 miljoner kronor.

Hans påföljd sätts ned till sex år och sex månaders fängelse.

Hovrätten påpekar att det står klart att Halmstadbo­n hade en central roll i skatteuppl­ägget och att han haft betydande insyn i organisati­onen, även om den styrts ifrån utlandet.

Hovrätten nämner särskilt att bland andra Halmstadbo­n haft ett betydande utrymme att agera självständ­igt, även om de i flera avseenden agerat på instruktio­ner av de externa aktörer som styrt den internatio­nella verksamhet­en.

Sammanlagt sju personer och den 36-årige Halmstadbo­ns företag ingår i hovrättens dom. Alla inblandade döms till mångåriga fängelsest­raff. Straffvärd­et för brottsligh­eten är mycket högt, slår hovrätten fast.

Dessutom dömer hovrätten 36-åringens företag, som innan övergången till att handla med mobiltelef­oner var ett frisörföre­tag, att betala en företagsbo­t på åtta miljoner kronor.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Halmstadbo­n som ingick i den innersta kärnan i momssvindl­erierna får sitt fängelsest­raff kortat.
Halmstadbo­n som ingick i den innersta kärnan i momssvindl­erierna får sitt fängelsest­raff kortat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden