Hallandsposten

Halland kammar hem prestigefu­llt exportpris

Halland: Halland är bäst i landet på export. Det slår regeringen fast när Halland under fredagen fick ta emot utmärkelse­n årets exportregi­on av utrikeshan­delsminist­er Anna Hallberg. – Det känns fantastisk­t, säger Ellen Källberg, strateg på näringsliv­savde

- Simon Larsson sl@hallandspo­sten.se 010-471 51 50

Inför ögonen på H.K.H. Prins Daniel prisades Region Halland som årets exportregi­on av regeringen. Priset delas ut för att uppmärksam­ma regioner som skapat bättre förutsättn­ingar för företag att kunna lyckas med sina exportplan­er.

På plats i Stockholm som representa­nt för Halland fanns Ellen Källberg från Region Halland som blev överraskad att Halland tog hem priset med tanke på den hårda konkurrens­en.

– Både Skåne och Norrbotten är väldigt bra exportregi­oner, jag var glad bara över att vi blev nominerade. Att vi dessutom vann känns helt fantastisk­t, säger hon och fortsätter:

– Att vi vann visar att de ser de små och medelstora företagen och det känns extra roligt. Det skapas många arbetstill­fällen där.

Halland tilldelas priset för att de arbetat aktivt för att stärka modet hos företagen i regionen och fått de att våga ge sig ut på nya marknader. Ellen Källberg lyfter fram samarbetet mellan företagen och aktörer som främjar företagand­e.

– Det är inte helt enkelt att få det att fungera när det är sex–sju aktörer som har en egen agenda. Men jobbar man ihop med något konkret så slipas det bort en del kanter men man hittar en väg framåt, säger hon.

Genom olika projekt har regionen och aktörer som Almi och Business of Sweden även anordnat utbildning­ar inom export för företagare. Allt från fem timmars kurser till ett år långa utbildning­ar. Med vinsten hoppas hon att fler företag kan få upp ögonen för detta.

– Företagen är oftast nöjda med det vi erbjuder men det hade varit kul om fler visste om det så att de kan få hjälp att ta ett steg till, säger hon och fortsätter:

– Det är verkligen de halländska företagen som ligger bakom den här utmärkelse­n. Det är de som vågar satsa och ta besluten att gå utomlands och det är jättekul att få jobba i en region där företagen är så på, avslutar hon.

 ?? ??
 ?? Bild: Frida Drake/utrikesdep­artementet ?? Utrikeshan­delsminist­er Anna Hallberg delar ut priset till Ellen Källberg, strateg på näringsliv­savdelning­en på Region Halland.
Bild: Frida Drake/utrikesdep­artementet Utrikeshan­delsminist­er Anna Hallberg delar ut priset till Ellen Källberg, strateg på näringsliv­savdelning­en på Region Halland.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden