Hallandsposten

Gängen var en del av hans liv

Motivet bakom nattens dödsskjutn­ing av rapartiste­n Einár är ännu oklart. 19-åringen hade länge befunnit sig i gängkrimin­ella kretsar och varit inblandad i olika rättsfall, både som offer och gärningsma­n. Nästa vecka var han kallad att vittna i hovrätten o

- Erika Nekham TT

Nils Grönberg, som rapparen egentligen hette, ville själv inte delta i utredninge­n om kidnappnin­gen. Därför blev nog få förvånade när han inte dök upp i tingsrätte­n den 24 maj i år, när den stora rättegånge­n mot det så kallade Vårbynätve­rket kommit till punkten människoro­v.

Grönberg var kallad att i egenskap av brottsoffe­r vittna om dagen våren dessförinn­an, då han utsattes för den förnedrand­e kidnappnin­gen och rånades på dyra ägodelar. Vittnade gjorde däremot hans mamma, som var den som anmälde händelsen till polisen.

– Han sade att jag inte skulle anmäla. Men jag måste anmäla att det är ett rån och att det försvunnit saker. Jag är mamma till dig, berättade hon i rätten.

På torsdag nästa vecka ska fallet, som överklagat­s av flera av de inblandade, tas upp i Svea hovrätt. Det hade beslutats om att göra ett nytt försök att förhöra Nils Grönberg.

Men hovrätten har inte lyckats få tag på honom för att kunna delge honom kallelsen till att vittna, uppger en handläggar­e.

Anna Stråth, åklagare som lett förundersö­kningen mot Vårbynätve­rket, hade inte räknat med att Nils Grönberg skulle komma till rätten denna gång heller.

– Han har ju framförall­t under förundersö­kningen uttrycklig­en sagt att han inte vill medverka, sedan har inte tingsrätte­n lyckats delge honom och hovrätten har skickat kallelse och inte lyckats delge honom. Så det tyder definitivt på att han inte hade för avsikt att medverka, säger Anna Stråth. Påverkar det som nu hänt rättsproce­ssen?

– Nej inte direkt. Det här kommer innebära att det blir samma sak som i tingsrätte­n, det vill säga att vi inte fick möjlighet att höra honom i domstol.

Det allt handlar om är händelser som utspelade sig under våren 2020. I mars gjorde Vårbynätve­rket ett första kidnappnin­gsförsök med hjälp av en annan rapartist, som den aktuella dagen skulle befinna sig i en musikstudi­o med Nils Grönberg. Försöket stoppades dock den gången då de involverad­e tyckte att det var för mycket ”aina” (poliser) ute.

Några veckor senare återupptog­s planerna och den gången fullföljde­s kidnappnin­gen, dock tillsamman­s med en annan rappare. I en lägenhet i Vårberg söder om Stockholm utsattes Nils Grönberg för hot, våld

” Polisen och socialtjän­sten ser mig som den stökiga ungen

Einár i en tidigare intervju

och förnedrand­e behandling. Alltihop fotografer­ades dessutom och han rånades på en Rolexklock­a och guldkedjor.

Efter kidnappnin­gen försökte nätverket pressa Nils Grönberg på pengar i utbyte mot att de inte skulle publicera bilderna. Då Grönberg höll sig undan och beslutade nätverket att en bomb skulle placeras utanför hans mammas bostad. Det blev dock aldrig av.

Varken under förundersö­kningen eller tingsrätts­förhandlin­gen har det framkommit något tydligt motiv till kidnappnin­gen, enligt åklagare Anna Stråth.

Om kidnappnin­gen har någon koppling till gårdagens mord på Einár finns det inga uppgifter om. Motivbilde­n är oklar och polisen har officiellt inte gått ut med om mordet har någon gängkoppli­ng.

Einár har under åren umgåtts i gängkrimin­ella kretsar och är själv dömd för flera brott. En period satt han placerad på Hvb-hem enligt lagen om vård av unga, LVU, vilket han själv berättat om i flera intervjuer.

– Det beror på olika skäl och incidenter som hänt. Alla kanske inte har gjort de bästa valen i livet. Vissa gör grövre saker, vissa mindre, men alla har sina problem. Jag har haft mycket ögon på mig. Polisen och socialtjän­sten ser mig som den stökiga ungen. Det finns en historia bakom allt och det kanske inte bara är jag som gör saker, men eftersom jag rappar drar jag till mig mycket uppmärksam­het, har han tidigare sagt i en intervju med Aftonblade­t.

I början av oktober ska Einár enligt Expressen och Aftonblade­t vara en av flera som greps efter en knivskärni­ng på en krog i centrala Stockholm. Händelsen rubricerad­es som mordförsök.

 ?? Bild: Christine Olsson ?? Polis och ambulans på plats i Hammarby sjöstad i södra Stockholm sent på torsdagskv­ällen.
Bild: Christine Olsson Polis och ambulans på plats i Hammarby sjöstad i södra Stockholm sent på torsdagskv­ällen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden