Hallandsposten

Regeringen vill ändra reseavdrag­en

Reseavdrag­en gynnar mest höginkomst­tagare i storstäder, men det vill regeringen ändra på. – Det är hög tid att även lågoch medelinkom­sttagare ska få del av systemet, säger finansmark­nadsminist­er Åsa Lindhagen (MP).

- Johanna Cederblad TT

Dagens reseavdrag innebär att kostnaden för resorna får dras av från inkomsten. De med högre kostnader och högre inkomster gynnas mest av avdraget, men det vill nu regeringen ändra på.

– Det är hög tid att även låg- och medelinkom­sttagare ska få del av systemet. Det är orättvist att exempelvis en undersköte­rska som bor i Nynäshamn och jobbar på Södersjukh­uset inte fått del av det, säger Åsa Lindhagen.

I det nya förslaget till subvention av arbetsreso­r slopas reseavdrag­et och ersätts med en skatteredu­ktion som enbart bygger på avståndet till jobbet. Tidsvinste­r på minst två timmar för resor med bil, som det gamla systemet förutsätte­r, slopas nu.

– Det här blir enklare och mer rättvist, säger Anders Ygeman, energioch digitalise­ringsminis­ter (S).

Han förklarar att dagens system är krångligt och svårt, och att så mycket som var tredje krona som går till subvention av arbetsreso­r därför är felaktig.

Förslaget ska gynna glesbygdsb­or, förklarar de. Skatteredu­ktionen som nu föreslås innebär en omfördelni­ng av resurser från storstadso­mråden till glesbygden, avståndsgr­änsen mellan hemmet och jobbet föreslås vara olika för olika delar av landet – i storstäder ska skattesubv­entionen ges för resor över tre mil enkel väg, medan bara halva den sträckan gäller i övriga landet.

– Det är generösare i glesbygd, säger Anders Ygeman.

Med de nya reglerna ska också ett större antal få del av subvention­erna.

– 260 000 fler får del av det här systemet, säger Anders Ygeman.

– Vi ser i dagens system att glesbygdsb­or inte tar del av det i samma utsträckni­ng som storstadsb­or, säger Åsa Lindhagen.

De som gynnas mest är den som reser relativt billigt, exempelvis kollektivt eller genom samåkning.

Regeringen tror att detta kommer att leda till att trafik flyttar från biltrafik till kollektivt­rafik, och att utsläppen då också minskar.

– Det här gynnar resor med låga utsläpp, säger Åsa Lindhagen.

Förslaget innebär också att skattelätt­naden blir oberoende av inkomst och marginalsk­att.

Nivån på subvention­en är dock utformad för att vara kostnadsne­utral i förhålland­e till dagens system, förklarar Anders Ygeman.

– Frågan om nivån får behandlas i framtida budgetprop­ositioner, säger Åsa Lindhagen.

Konsumento­rganisatio­nen M Sverige ser dock problem med förslaget. Framför allt för dem som bor i glesbygd, och inte har tillgång till kollektivt­rafik.

– Det som vi ser som problem är att kostnadern­a blir högre för dem som i dag har högst kostnader, och som också har sämst möjlighete­r att utnyttja kollektivt­rafik. De som är beroende av bilen. De får det sämre, säger Carl-erik Stjernvall, hållbarhet­sansvarig och teknisk rådgivare på M.

Beloppen som kan bli aktuella genom förslaget räcker inte till, konstatera­r han, och förklarar att M vill att den skattefria delen av reseavdrag­en som gäller i dag ska höjas rejält från 18,50 kronor milen.

Carl-erik Stjernvall tycker att politiker har en övertro på att folk kan välja färdsätt, eftersom kollektivt­rafik helt enkelt inte finns på många ställen.

– Ett förslag som det här skapar inte fler möjlighete­r att resa på andra sätt, säger Carl-erik Stjernvall.

 ?? Bild: Christine Olsson ?? Nu vill regeringen stöpa om subvention­erna av arbetsreso­r. Samåkning och kollektivt­rafik ska löna sig mer. Arkivbild.
Bild: Christine Olsson Nu vill regeringen stöpa om subvention­erna av arbetsreso­r. Samåkning och kollektivt­rafik ska löna sig mer. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden