Hallandsposten

Går historisk mixgala – vill bli bäst i världen

Han har vunnit två raka Smguld och varit med i två VM, men i helgen blir första gången som Marcus Sundin Liljedorff tävlar i en bur. HP träffade thaiboxare­n som siktar på att bli bäst i världen – och som berättar hur han tagit hjälp av sin mamma som menta

- Fredrik Jonsson fj@hallandspo­sten.se 010-471 51 41

Han är laddad inför kvällens kampsports­gala Zone i Göteborg, som går att se direkt i Hp-tv.

För första gången i Sverige kommer thaiboxnin­gsmatcher avgöras i en oktagon i stället för en ring när man delar gala med MMA.

– Eftersom det inte finns några hörn så kan man inte låsa in någon som jag är van vid utan det kan alltid bli fajt. Det blir spännande. Det är första gången jag tävlar i en bur, säger Marcus Sundin Liljedorff.

För motståndet står Joakim Hägg. En fajter som 29-åringen från Halmstad Muay Thai har vunnit båda sina tidigare möten med.

– Han är en riktig kämpe och otrolig tuff, den tuffaste jag har mött. Han kommer nog väldigt gärna försöka ta mig, men jag kommer visa att jag är bättre, säger Marcus med ett leende.

Galan i Göteborg är den första med publik sedan pandemins början – och bara den tredje tävlingen som Marcus Sundin Liljedorff gör under samma period. Bortsett från SM i maj, där han försvarade sitt Sm-guld i 81-kilosklass­en, är det ett år sedan han tävlade i Varberg. Hur har det påverkat din satsning?

– Självklart påverkar det negativt för jag har inte kunnat tävla och man har inte vetat hur många tävlingar som är på gång. Samtidigt har man hunnit jobba mycket med att bli bättre, säger han.

Under vintern har han tränat mycket på egen hand. När Halmstad Muay Thai behövde stänga sin träningslo­kal skapade han ett eget gym i stallet hemma på mammas gård i Ängelholm där han bland annat tränat med klubbkamra­ten Anton Wall.

– Det är två hästboxar stort, skrattar Marcus.

– Jag undervisad­e också på nätet med hjälp av klubben vilket var väldigt uppskattat. Det är kul för mig också, jag tycker det är viktigt att lära ut och väldigt givande att göra det.

I Marcus satsning har just mamma Maria Sundin en viktig roll – som mental tränare.

Första gången var inför en match 2014 som Marcus var väldigt nervös inför.

– Men hon lyckades via telefon prata ner mig och jag gjorde en supermatch, minns han.

– Hon riktar sig främst mot hästryttar­e och hästsporte­n vilket är hennes intresse, men mental träning är något man kan applicera på nästan vad som helst. Det har hjälpt mig väldigt mycket för thaiboxnin­g är en väldigt mental sport. Den är fysisk, men väldigt mental.

Hur märks den mentala delen?

– Den märks ofta med beslutsamh­eten. Det är också en väldigt speciell grej med att gå in i en ring eller bur, just att kunna prestera under press och fokusera på rätt saker och vara i nuet för allting går på mindre än en millisekun­d.

I december väntar även VM i Bangkok i Thailand.

Det blir 29-åringens tredje VM efter 2018 (thaiboxnin­g) och 2019 (kickboxnin­g).

– Det har varit en stor drivkraft för mig och jag vill verkligen vinna VM. Det hade varit en milstolpe.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden