Hallandsposten

”En prövning men gäller att ha kallt huvud”

Två månader utan seger har gjort att HBK har trillat ner på kvalplats. Nu väntar ett formstarkt BK Häcken borta – som HBK har slagit två gånger i år. – Vi vet att det är möjligt, säger Magnus Haglund.

- Fredrik Jonsson fj@hallandspo­sten.se 010-471 51 41

Med sju omgångar kvar av Allsvenska­n är det ett HBK, som tränat på konstgräs hela veckan, i stort poängbehov som åker till Bravida arena under lördagen.

Prestation­erna mot Mjällby, Sirius, Östersund och Degerfors har spelmässig­t gett råg i ryggen, men endast tre poäng av tolv möjliga in på kontot och senaste segern för HBK är så långt tillbaka som den 22 augusti.

– Vi har presterat bra i fyra matcher i rad, men poängutdel­ningen har varit för skral. Men vi känner att vi i ganska långa stunder i matcherna kan dominera spelbilden, vilket vi inte kunde för ett halvår sedan. Där har vi tagit stora steg i vårt spel, säger Magnus Haglund.

När ni är bättre och inte vinner och spelar jämnt utan att få poäng med er, vad gör det med självförtr­oendet?

– Det är en prövning, men det gäller att ha kallt huvud och analysera vad som faktiskt görs och inte görs och jobba utifrån det. Det gäller att inte hålla på med känslor på det sättet utan kallt se vad som sker och jobba utifrån det. Se vilka stora framsteg som görs, se hur det gör att matchbilde­rna blir jämfört med för sex månader sedan.

Hur lätt är det att koppla bort känslorna?

– Första dygnet är det svårt, sedan får man se framåt. Det är väl därför vi har de här rollerna för man har en rutin och erfarenhet att kunna sätta det sammanhang­et. Supportern är arg och besviken i många dagar, men det kan inte vi vara. Vi får vara enormt besvikna när vi inte får det resultat vi vill och sedan får vi hantera det och gå vidare till nästa match.

Mot Häcken har dock HBK plusfacit i år. 1–0 hemma i den allsvenska premiären efter mål av Mikael Boman följdes av 2–0 borta i en träningsma­tch i juni där Sadat Karim och Simon Lundevall nätade.

Sedan dess har dock Hisingslag­et fått upp ångan efter tränarbyte­t i somras när den tidigare norske förbundska­ptenen Per-mathias Högmo tog över efter Andreas Alm. I förra omgången körde man över IFK Norrköping med 5–0 hemma.

– Han har satt mer av sin prägel nu. Vinner man med 5–0 mot Norrköping är man väldigt bra. Det blir en utmaning, men det är den situatione­n vi är i, alla matcher är tuffa och viktiga.

– Vi gjorde en bra match där i somras och kunde slå dem. Vi vet att det är möjligt.

I HBK är Edvin Kurtulus avstängd, men Mikael Boman är tillbaka efter sjukdom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden