Hallandsposten

Boakye vill ta chansen efter bänkningen i HBK

I våras gjorde Thomas Boakye sina bästa matcher i HBKtröjan – sedan hamnade han på bänken. Inför bortamötet med Häcken berättar han om en allsvensk debutsäson­g full av prövningar – men också hur han visar upp en sida av sig själv i sin konst. – När man in

- Fredrik Jonsson fj@hallandspo­sten.se 010-471 51 41

Thomas Boakye har sällan långt till ett skratt, men när vi pratar om hur säsongen har utvecklats för både HBK och Thomas själv blir han av förklarlig­a skäl mer allvarlig.

28-åringen gjorde sin efterlängt­ade allsvenska debut i premiären mot lördagens motståndar­e BK Häcken i april, han var en av lagets bästa under vårsäsonge­n när han fyllde tomrummet efter skadade Samuel Kroon som högermittf­ältare, men när HBK på slutet har halkat längre och längre ner i tabellen har Thomas Boakye fått finna sig i en roll på bänken och som inhoppare.

Mot Häcken är han sannolikt tillbaka i startelvan för första gången sedan den 4 juli borta mot Hammarby i avstängde Edvin Kurtulus frånvaro.

– När sånt här händer i fotbollen ser jag det mer som karaktärsb­yggande. Det är inte lätt och det är inte lätt att prata om att ha varit en av de bästa till att inte spela alls, erkänner Thomas Boakye.

– Som spelare finns det alltid ett frågetecke­n om vad jag har gjort och vad jag kan göra bättre, men jag vet inte varför jag är vid sidan om. Det har varit en väldigt stor utmaning, men det kan hända vem som helst, även toppspelar­e i toppligor, så för mig handlar det om att ha rätt inställnin­g och jobba hårt varje dag.

– Och även om jag inte startar så ber jag för att laget ska ta minst en eller tre poäng så att vi kan se fram emot framtiden.

Thomas Boakye berättar att han har pratat med HBK:S manager Magnus Haglund om sin förlorade plats i laget.

– Det var ett bra, men inget enkelt samtal. Han sa till mig att jag var en av de bästa, men att han behövde ändra på en del saker. Som spelare så tänker man ”vad är det som händer”, men man måste respektera hans beslut och gå vidare.

Hade Boakye fått bestämma hade han tagit sig tillbaka i laget på egen kraft, inte för att någon saknas.

– Men nu är det som det är. Jag vill bara att vi verkligen hjälper varandra för att hjälpa HBK. Många stora spelare har passerat här. Allt jag gör är för klubben, för klubbmärke­t. Jag ska göra mitt bästa för att hjälpa klubben att vara där den ska vara och jag hoppas att vi kan göra det tillsamman­s.

Det är något han återkommer till. Att alla måste dra sitt strå till

stacken för att HBK ska kunna klättra till säkrare mark i tabellen och att det inte bara ligger på uttalade ledare att leda – eller anfallarna att göra målen.

– För att vara framgångsr­ika måste varje individ vara en ledare på planen.

För Thomas Boakye är fotbollska­rriären nummer ett och hans familj hemma i Ghana och bror i Tjeckien följer alla Hbk-matcher.

Vid sidan av planen har han också blivit mer och mer känd för sin hobby. Att måla. I somras hade han ett galleri centralt i Halmstad där han ställde ut sina tavlor och snart kommer hans konst även att pryda väggarna på ett hotell i stan.

Intäkterna från målandet har han under flera års tid använt för att hjälpa utsatta ungdomar i Ghana.

– Jag vill inte bara vara jättebra på planen utan vara en person som påverkar andras liv.

Tavlorna har djurmotiv, både klassiska och i vissa fall djur med solglasögo­n och hatt.

– Jag älskar djur. När jag var liten hade jag en hund som hette Joy. Det är därför som alla mina motiv är baserat på djur med olika karaktärer.

Vad skulle du kalla din stil?

– Djur med olika karaktär. Så som jag känner försöker jag uttrycka i det jag målar. Det handlar om mig, hur jag interagera­r, skrattar Thomas.

Mot Häcken ersätter han sannolikt Edvin Kurtulus.

Nästa år skulle Thomas Boakye även kunna vara ersättaren permanent när Kurtulus flyttar till Hammarby.

Ser du dig i högerbacks­rollen på sikt?

– Jag har inte tänkt på högerback eller inte, jag försöker att inte tänka på nästa år utan på vad vi kan göra som lag inför nästa säsong. När det väl händer är jag redo att ta mig an den utmaningen.

 ?? Bild: Jari Välitalo ?? Thomas Boakye ser ut att vara tillbaka i HBK:S startelva till bortamatch­en mot BK Häcken. 28-åringen erkänner att det varit tufft att stå utanför laget efter att ha varit en av lagets bästa under våren.
Bild: Jari Välitalo Thomas Boakye ser ut att vara tillbaka i HBK:S startelva till bortamatch­en mot BK Häcken. 28-åringen erkänner att det varit tufft att stå utanför laget efter att ha varit en av lagets bästa under våren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden