Hallandsposten

Stellan Bengtsson hjälper Jörgen Persson under VM

De vann Vm-guld i singel med 20 års mellanrum. Nu tar Jörgen Persson hjälp av Hallands andre bordtennis­världsmäst­are, Stellan Bengtsson, som assisteran­de landslagst­ränare under VM i USA i november. – Med hans kunnande och energi så hoppas jag att det blir

- Carl Fredrik Johansson cfj@hallandspo­sten.se 010-471 51 31

Jörgen Persson har haft en bitvis motig start som förbundska­pten för det svenska herrlandsl­aget. Mattias Falck tog Em-brons i juni, men varken OS eller lag-em gav förväntad blågul medaljutde­lning.

Nu plockar Persson, 55, från Halmstad in barndomsid­olen och vännen Stellan Bengtsson, 69, från

Falkenberg som assisteran­de landslagst­ränare under VM i Houston 23–29 november.

– Jag har själv valt det. VM går i Amerika, där Stellan bor, och jag har ingen assisteran­de coach nu, så det är perfekt. Han är väldigt uppdaterad, följer pingisen hela tiden och har ju lång erfarenhet som tränare. Jag ringde och frågade och han behövde inte lång betänketid, säger Jörgen Persson till HP.

Stellan Bengtsson vann Vm-guld i singel 1971. Tjugo år senare coachade han Jörgen Persson till världsmäst­artiteln i japanska Chiba.

Persson berättar i sin memoarbok om hur hårt han tog det när Bengtsson sedan petades ur landslagss­taben inför hemma-vm 1993. Enligt Persson var det bara han själv som ville ha Bengtsson kvar.

Kan man se det som att cirkeln sluts nu?

– Nej, det har inte jag tänkt på så. Jag är mer ute efter hans pingiskunn­ande och energin som han sprider. Jag tror att det kan vara väldigt bra att ha honom på detta Vm:et, säger Jörgen Persson.

Kan det bli en fortsättni­ng på ert samarbete efter VM?

– Vi börjar där i alla fall. Man vet aldrig. Vi får se hur det går ju (skratt).

Persson – som i veckan har haft landslaget samlat på läger i Harplinge – hymlar inte med att de två senaste mästerskap­en ”inte har gått riktigt som vi hade hoppats”.

Har ni i analysen hittat något som ni behöver skruva på inför VM?

– Vi hade möte hemma hos mig i går och diskuterad­e lite. Vi har till exempel pratat om att höja kvaliteten när vi samlas på läger och har matchpass. Det höll alla med om, för det är viktigt för alla att det blir bättre koncentrat­ion och kvalitet.

Halmstad BTK har tre spelare med i Vm-truppen: Mattias Falck, Stina Källberg och Kristian Karlsson, som är tillbaka efter att ha petats inför lag-em och varit öppet kritisk mot Jörgen Persson. Persson om Karlsson:

– Nu har vi haft läger och pratat en del. Det funkar bra. Han kämpar på i Düsseldorf så det är positivt. Han och ”Falcken” ska spela dubbel också.

 ?? Arkivbild: Rickard Nilsson ?? Stellan Bengtsson (till vänster) coachade Jörgen Persson när han vann Vm-guld 1991. Bilden är från SOC i Malmö 2003. Nu samarbetar Hallands båda världsmäst­are på nytt då Bengtsson kliver in som assisteran­de tränare till Persson under VM i USA i november.
Arkivbild: Rickard Nilsson Stellan Bengtsson (till vänster) coachade Jörgen Persson när han vann Vm-guld 1991. Bilden är från SOC i Malmö 2003. Nu samarbetar Hallands båda världsmäst­are på nytt då Bengtsson kliver in som assisteran­de tränare till Persson under VM i USA i november.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden