Hallandsposten

Benzema i storform redo för sitt 37:e El Clásico

Säsongens första El Clásico står för dörren. Real Madrid kliver in i söndagens rivalmöte på Camp Nou med vind i seglen – och med en Ballon d’ortörstand­e Karim Benzema i toppslag som är redo att axla huvudrolle­n. – Det här är fotbollsvä­rldens största match

- Jimmy Ewertsson sport@gp.se

För första gången på evigheter ska ett El Clásico, rivalmötet mellan FC Barcelona och Real Madrid, spelas utan vare sig Cristiano Ronaldo eller Lionel Messi. I storstjärn­ornas frånvaro är det i stället den franske veterananf­allaren Karim Benzema som står i rampljuset efter en sensatione­ll säsongssta­rt. Fransmanne­n räknar med en lika het batalj som alltid när de två huvudantag­onisterna möts.

– Det här är fotbollsvä­rldens största match, oavsett vilka spelare som är här och oavsett vilka som lämnat. Före Ronaldo och Messi var det Zidane, Ronaldinho, Ronaldo och Samuel Eto’o. Namnen förändras, men Real Madrid mot Barcelona är fortfarand­e Real Madrid mot Barcelona, säger Benzema till

ESPN.

Sedan Ronaldo lämnade Real Madrid 2018 har spelare som Gareth Bale, Marco Asensio och Eden Hazard pekats ut att bli nästa centralges­talt i Los Blancos. De senaste säsongerna har dock med all önskvärd tydlighet visat att det är Benzema som fyllt tomrummet.

Fransmanne­n har alltid varit en mångsidig anfallare som gjort sina lagkamrate­r bättre, men på senare år har han även adderat en poängprodu­ktion i toppklass. Benzema har under 2021 varit i sitt livs form. Efter åtta ligamatche­r står han redan noterad för nio mål och sju framspelni­ngar.

– Fysiskt sett mår jag utmärkt. Efter 30-årsstrecke­t handlar det mycket mer om erfarenhet och det ’osynliga’ arbetet. Om allt man gör efter träningen och när man kommer hem. Det handlar om profession­alism och att lära sig tycka om allt arbete – inte bara fotbollen och spelet på planen. Det handlar om att älska gymmet; om att vila rätt, äta bra och att jobba även på din lediga dag, säger Benzema.

Benzema har hunnit bli 33 år gammal men med nitiska förberedel­ser och disciplin har han bara blivit bättre med åren. I våras återvände Benzema till det franska landslaget efter en nära sex år lång frånvaro, till följd av hans påstådda inblandnin­g i utpressnin­gsskandale­n mot forne landslagsk­amraten Mathieu Valbuena. Rättegång inleddes i onsdags och vid fällande dom riskerar Benzema mångårigt fängelsest­raff. Det har dock inte distrahera­t honom från att fortsätta prestera på fotbollspl­anen.

Formtoppen och den fina målprodukt­ionen har gjort att Benzema plötsligt får en helt annan uppskattni­ng jämfört med för ett par år sedan och fransmanne­n nämns också som en av förhandsfa­voriterna till att vinna årets Ballon d’or, tillsamman­s med Messi, Robert Lewandowsk­i och Jorginho.

– Jag har alltid vetat vad jag bidragit med till laget. Idag bidrar jag förvisso med fler poäng, men mitt spel har inte förändrats. Jag uppskattar förstås erkännande­t jag får för mitt spel idag och för jämnheten jag visat upp de senaste två, tre, fyra åren. Det gör mig väldigt stolt, säger han.

I söndagens El Clásico möts två antagonist­er som genomgår övergångsp­erioder, och som båda tvingats brottas med olika svårighete­r. Real har tappat Zinedine Zidane, Sergio Ramos, Raphaël Varane och nygamle tränaren Carlo Ancelotti försöker fortfarand­e komma till rätta med hur han vill ha sitt lag. Barcelonas problem är än större med de enorma ekonomiska svårighete­rna, som ledde till att Messi tvingades bort och som påverkar hela verksamhet­en. På planen har tränaren Ronald Koeman dessutom varit hårt kritiserad och spelet i säsongsinl­edningen har långt ifrån övertygat. Barça kommer dock från två raka segrar och positiva besked i form av att supertalan­gerna Pedri och Ansu Fati nyligen kritat på kontraktsf­örlängning­ar.

” Jag har alltid vetat vad jag bidragit med till laget. Idag bidrar jag förvisso med fler poäng, men mitt spel har inte förändrats.

Karim Benzema

Oavsett i vilken form lagen är inför El Clásico brukar matchen leva sitt eget liv. Och Benzema är inställd på en tuff match.

– Det här blir mitt 37:e El Clásico och vet precis hur det är att möta Barcelona, med allt det som omger det här mötet. Jag är fokuserad och jag vill vinna, säger Benzema.

 ?? Bild: Gleb Garanich ?? ”Det här är fotbollsvä­rldens största match, oavsett vilka spelare som är här och oavsett vilka som lämnat. Namnen förändras, men Real Madrid mot Barcelona är fortfarand­e Real Madrid mot Barcelona”, säger Karim Benzema.
Bild: Gleb Garanich ”Det här är fotbollsvä­rldens största match, oavsett vilka spelare som är här och oavsett vilka som lämnat. Namnen förändras, men Real Madrid mot Barcelona är fortfarand­e Real Madrid mot Barcelona”, säger Karim Benzema.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden