Hallandsposten

Inreseregl­er ”tvingar” åkarna att vaccinera sig

Publiken är tillbaka. Men pandemin kastar fortfarand­e skugga över vinterns världscupt­ävlingar. Bland annat har Kanadas och Kinas inreseregl­er lett till en liten vaccinatio­nsvåg bland alpinåkarn­a.

- Jens Bornemann TT

Precis som i fjol blir helgens storslalom­premiär på Rettenbach­glaciären ovanför österrikis­ka Sölden ett test som inte bara alpinvärld­en håller ögonen på.

Till skillnad från exempelvis fotbollen har vinterspor­terna fortfarand­e inte upplevt tävlingsli­vet efter de hårda coronarest­riktionern­a.

För de alpina åkarna och ledarna gäller visserlige­n i stort sett samma regler som förra vintern. Samtidigt har arrangörer­na dock planerat för omkring 7 000 åskådare på lördag respektive 9 000 på söndag.

Kravet är att alla i publiken är antingen vaccinerad­e, testade eller har haft covid-19.

– Det är många som kör med coronapass på alla publika evenemang. Sedan ska de aktiva hållas isolerade från omgivninge­n och inte möta publiken, säger Tommy Eliasson Winter, alpin chef på Svenska skidförbun­det.

– Men hur det ska gå till i praktiken är svårare att säga.

Dessutom ställer även ländernas olika regelverk till det även i vinter.

Det internatio­nella skidförbun­det (Fis) har inte satt upp något vaccinatio­nskrav på de aktiva. För att få tävla i Kanada – och även för OS i Peking i februari – är det dock två sprutor som gäller.

Det gjorde att exempelvis de alpina farttävlin­garna i Lake Louise, som ställdes in i fjol, hängde löst även i vinter.

Till slut beslutade Fis att tävlingarn­a ändå ska köras. Enligt Markus Waldner, alpin tävlingsch­ef på herrsidan, ledde det till att världscupå­kare som dittills hade avstått från vaccinspru­torna ändrat sig.

– Vissa väntade länge på grund av Kanada-frågan. Men vid det här laget har toppåkarna både på damoch herrsidan förstått att man måste vara vaccinerad för att få köra, säger Waldner till österrikis­ka nyhetsbyrå­n APA.

– Jag tror att alla låter vaccinera sig, så att de ska kunna tävla utan hinder i vinter.

Utöver de alpina tävlingarn­a har även skicross och flera av de andra skid- och snowboardg­renarna planerade världscupt­ävlingar i Kanada i vinter.

För svensk del har vaccinatio­nskravet varit en icke-fråga, enligt Tommy Eliasson Winter.

– Våra är vaccinerad­e. Och inte av tvång ska jag tillägga, säger han.

– En del av åkarna som finns i SOK:S program har fått vaccin den vägen, medan några lite yngre fick vänta till i augusti.

Till helgen riktas dock allas ögon först och främst mot Sölden. Både för att se vilka åkare som blir att räkna med i vinter och för att se hur publikens återkomst fungerar.

Det är intressant bland annat för de svenska orterna som ska arrangera världscup i vinter, som Åres alpina tävlingshe­lg i mars.

– Det är med i tankarna hela tiden. Sölden är lite av ett testevent, lite som det var i fjol. Alla följer den tävlingen noga, säger Tommy Eliasson Winter.

– Inga beslut är fattade för Åre, men vi jobbar ju efter att vi kan ha publik på plats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden