Hallandsposten

Varningar till Belarus om nya sanktioner

EU varnar Belarus för ytterligar­e sanktioner om inte regimen i Minsk slutar skicka migranter och flyktingar mot EU:S gräns. Hybridatta­cken kan leda till nya regler och ekonomiskt stöd till länderna vid gränsen.

- Wiktor Nummelin Pontus Ahlkvist TT

I sitt gemensamma uttalande efter veckans toppmöte har tonen skärpts rejält, jämfört med vad som planerades på förhand.

”EU kommer att fortsätta kontra mot den pågående hybridatta­ck som dragits igång av den belarusisk­a regimen, inklusive genom att anta ytterligar­e restriktiv­a åtgärder mot personer och juridiska enheter”, konstatera­s bland annat.

Dessutom får Eu-kommission­en i uppdrag att föreslå ”nödvändiga förändring­ar av EU:S juridiska ramverk och konkreta åtgärder, med tillräckli­gt ekonomiskt stöd, för att garantera ett omedelbart och lämpligt svar i enlighet med EUrätt och internatio­nella åtaganden”, skriver stats- och regeringsc­heferna i Bryssel.

– Vi är väldigt oroliga över situatione­n vid gränsen mot Belarus. Vi kommer att hålla uppe trycket på (Belarus president Aleksandr) Lukasjenko-regimen, lovar kommission­sordförand­e Ursula von der Leyen på presskonfe­rensen efter toppmötet.

Bra, tycker Gitanas Nauseda, president i Litauen, som är ett av de utsatta grannlände­rna till Belarus.

”Brett stöd för att EU:S juridiska ramverk måste anpassas till den nya verklighet­en. Det är ett ytterligar­e steg framåt för en bättre bevakad yttre gräns”, skriver Nauseda på Twitter.

Eu-gränsen mot Belarus har sedan i somras passerats av tusentals migranter från Mellanöste­rn och Afrika. EU anklagar öppet regimen i Minsk för att regissera det hela som en hämnd för sanktioner som riktats mot Belarus.

Ursula von der Leyen betonar samtidigt att det inte handlar om att straffa dem som utnyttjas av Belarus.

– De människor som används av Lukasjenko är offer. Vi måste hjälpa dem, fastslår von der Leyen.

Polen är i full färd med att förbereda bygget av en gränsmur mot grannlande­t, ett företag som inte var jättepopul­ärt bland Eu-länderna när det var förre Usa-presidente­n Donald Trump som höll i taktpinnen.

Sveriges statsminis­ter Stefan Löfven (S) vill inte gå in närmare på de polska planerna, men betonade redan före mötet att Eu-gränsen måste värnas.

– När det här sker, när ett grannland till EU medvetet ser till att föra flyktingar till en gräns mot ett Euland, då måste vi naturligtv­is göra något för att skydda vår yttre gräns. Det tycker jag är fullt naturligt, sade han i går morse.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden