Hallandsposten

Merkel tackar för sig – efter 107 toppmöten

Inte mindre än hundrasju Eu-toppmöten har Angela Merkel hunnit med under sina sexton år vid makten. Mycket tyder på att veckans träff blir den sista. Kanske firar hon med Brysselspe­cialiteten pommes frites?

- TT

Tre svenska statsminis­trar, fyra franska presidente­r och fem brittiska premiärmin­istrar. På sexton år har Angela Merkel avverkat många europeiska stats- och regeringsc­hefer under utdragna toppmöten och tillhörand­e nattmangli­ngar i Bryssel.

Merkel har ett omvittnat litet sömnbehov, en stor fördel i Eu-sammanhang, där diskussion­erna ofta pågår in på småtimmarn­a. Själv har hon jämfört sin förmåga att ackumulera sömn med kamelernas förmåga att lagra vatten.

Trött blev hon dock vid ett toppmöte om Storbritan­niens framtid i EU 2016, då maten i toppmötesb­yggnaden i Bryssel tröt. När den redan uppskjutna lunchen ställdes in fick Merkel nog och gick till en pommes frites-kiosk på närbelägna Place Jourdan, där hon beställde in en strut med Belgiens gastronomi­ska stolthet, tillsamman­s med andalouses­ås – majonnäs med smak av tomat och paprika.

När TT:S utsände fem år senare tittar förbi samma kiosk på en strut och frågar om den tyska kanslern får gratispomm­es om hon kommer förbi igen blir det blankt nej. ”Bien sûr” måste Madame Merkel betala, konstatera­r kvinnan bakom disken, med glimten i ögat.

– Det är samma för alla.

Statsminis­ter Stefan Löfven (S), som själv gör sitt sista toppmöte, är förtegen om huruvida det blir något avskedsfir­ande med Merkel på tu man hand. Men han hyllar den tyska ledaren som ”enastående”.

– Det är bara att buga för hennes insats för Tyskland och Europa. Hon har varit väldigt viktig, och gjort en väldigt, väldigt stark insats, säger han.

– Tyskland och Sverige har en bra relation och är likasinnad­e i många frågor, och vi har också en bra personlig kontakt. Jag uppskattar det samarbetet väldigt mycket.

Vid torsdagens arbetsmidd­ag med Eu-ledarna – provensals­k grönsaksso­ppa, havsabborr­e och hallonbake­lse – stod en avskedsskå­l för både Merkel och Löfven på programmet, enligt Politico. I går tackades hon av mer formellt av rådsordför­anden Charles Michel, som enligt en källa inne på mötet jämförde EU utan Merkel med Paris utan Eiffeltorn­et.

– Du är ett monument, ska Michel ha sammanfatt­at Merkels gärning, innan Eu-ledarna gav henne stående ovationer.

Den amerikansk­e expresiden­ten Barack Obama säger i ett förinspela­t filmklipp att det är känneteckn­ande för Merkels karaktär att hon troligen inte är så förtjust i att stå i centrum för uppmärksam­heten, utan hellre bara jobbar på.

– Jag är tacksam över att ha fått bli din vän, att få beskåda hur du använde ditt goda humör, din kloka pragmatism och din obevekliga moraliska kompass för att fatta svåra beslut genom åren, säger han, och avslutar med ett ”danke schön!”.

Av Löfven fick Merkel en Fjällräven-ryggsäck. Den lär komma väl till pass, då hon är förtjust i att vandra i Sydtyrolen. Till paketet hörde ett litet kort med en älg på.

Om Merkel ville fira vidare under kvällen och ta en helkväll i Bryssel skulle det inte vara omöjligt att hon styrde stegen mot Grand Place och restaurang­en Le Roy d’espagne, där hon 2018 trakterade­s av sin Luxemburgk­ollega Xavier Bettel efter ett toppmöte.

– Vi tog ett glas kolleger emellan, förklarade Bettel då, efter att de två fångats på bild tillsamman­s med Frankrikes president Emmanuel Macron och Charles Michel, som då var Belgiens premiärmin­ister.

” När den redan uppskjutna lunchen ställdes in fick Merkel nog och gick till en pommes frites-kiosk, där hon beställde in en strut med Belgiens gastronomi­ska stolthet, tillsamman­s med andalouses­ås.

Kyparen TT pratar med tre år senare på uteserveri­ngen vid det kullersten­sbelagda torget i hjärtat av Bryssel har inte fått någon indikation på att Merkel kommer att titta förbi igen. Men skulle det bli så lovar han en gratis öl till kanslern.

Det är ju trots allt hennes sista toppmöte.

– Inga problem, säger han.

 ?? Bild: Maison Antoine ?? Angela Merkel smet ut från ett Eu-toppmöte 2016 för att köpa pommes frites.
Bild: Maison Antoine Angela Merkel smet ut från ett Eu-toppmöte 2016 för att köpa pommes frites.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden