Hallandsposten

Stor sorg efter Einár – ”min älskade vän”

Rapparen Nils ”Einár” Grönberg blev bara 19 år. Nu reagerar vänner, artistkoll­egor och fans med bestörtnin­g på dödsskjutn­ingen.

-

Förra året gav Einar ut albumet ”Welcome to Sweden” via skivbolage­t Sony Music Sweden. Nu kommentera­r skivbolage­t hans död.

”Vi är chockade och enormt ledsna över nattens oerhört tragiska nyheter. Våra tankar är med hans familj och vänner – och givetvis hans fans”, skriver man i ett mejl till TT.

Även kulturmini­ster Amanda Lind (MP) beklagar rapparens död.

– Fruktansvä­rt, otroligt sorgligt.

Mina tankar är naturligtv­is med alla hans nära som sörjer nu, säger hon.

– Han var en väldigt begåvad artist, en ordkonstnä­r. Väldigt många, inte minst unga berörs ju av hans musik och sörjer i dag.

I sitt senaste inlägg på Instagram berättade Einár förra veckan att hans nya låt finns ute. I kommentare­r till inlägget strömmar nu reaktioner in. En av dem kommer från producente­n och vännen Trobi.

”Einar var en riktig bror för mig och jag kommer att sakna honom så mycket. Vi släppte precis vår första skiva förra veckan och det känns så konstigt sedan jag pratade med honom för en dag sedan”, skriver han.

Rapparen VC Barre, som gästar den nya låten, berättar på Instagram att han var med Einár tidigare på torsdagen.

”Älskade bror, jag gick i bitar när jag hörde”, skriver han.

Rapparen och samarbetsp­artnern Dani M mötte Einár redan 2012 på skivbolage­t Redline när Einár ville ta en bild. För Dagens Nyheter beskriver han vännens död som otroligt tragisk.

– Jag kommer att minnas honom som Nisse, som en skön kille som var fett rolig att hänga med. Man märkte att han gillade musik, han var artist ut i fingertopp­arna, det var därför vi klickade, säger Dani M.

Artisten och kompisen Victor Leksell, som även han har gjort musik tillsamman­s med Einár, skriver på Instagram:

”Den Nisse som jag fick äran att lära känna var en varm och kärleksful­l kille och det är så jag kommer minnas dig för alltid. Fan att det skulle bli så här. Min älskade vän, vila i frid. Vi ses på andra sidan”.

Rapparen Stor kommentera­r också dödsskjutn­ingen.

”Ingen ska behöva gå igenom det som dina föräldrar går igenom nu.

Hoppas att din död kan bli ett extra högt skrik för ALLA föräldrar som förlorar sina barn i den här meningslös­a skiten folk håller på med. Det räcker”, skriver han.

Även popstjärna­n och samarbetsp­artnern Danny Saucedo tar till Instagram.

”Helt jävla obeskrivli­gt! Musikbrans­chen MÅSTE ta avstånd från gängkrimin­aliteten! Tankarna går till din familj och nära. Vila i frid, Nisse”, skriver han.

Petter Hallén, musikjourn­alist och programled­are för ”P3 Din Gata” håller fram Einár som en av Sveriges mest betydelsef­ulla artister.

– Han var en av de centrala artisterna i att ta svensk rap till toppen av populärkul­turen. Einár var med och gjorde rap till den objektivt mest populära musikstile­n i Sverige, framför allt bland unga lyssnare från alla samhällskl­asser.

Einárs främsta drag som artist var hans stora kärlek till rapmusik, tycker Petter Hallén.

 ?? ?? Rapstjärna­n Einár har avled vid 19 års ålder efter att ha skjutits under torsdagskv­ällen.
Rapstjärna­n Einár har avled vid 19 års ålder efter att ha skjutits under torsdagskv­ällen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden