Hallandsposten

Som medlemmar i Nato förenas Norden igen

När Nato bildades krossades Tage Erlanders drömmar om en skandinavi­sk försvarsun­ion. Nu kan en sådan bli verklighet – i Nato.

- Emanuel Örtengren Liberala Nyhetsbyrå­n

ARKIVBILD: TT

den västallian­s som då var på väg att formas. Till slut kände sig Erlander tvungen att råda sin danske statsminis­terkollega Hans Hedtoft att gå med i Nato i stället för ett svagare svensk-danskt militärt Mycket tyder på att Niinistö och statsminis­ter Magdalena Andersson (S) tillsamman­s kommer att förklara Finlands och Sveriges avsikt att söka Nato-medlemskap.

"

Det vägvalet berodde inte minst på att Norge var ovilliga att gå i Sveriges ledband.

Det är inte bara ett historiskt besked för Finland och Sverige var för sig, utan också för hela Norden (och Baltikum). En försvarsal­lians där hela Norden ingår är kanske det närmaste nordisk enighet vi har kommit sedan Kalmarunio­nen. Ett sådant skifte väcker förstås nya frågor. Hur ska Finlands 130 mil långa gräns mot Ryssland skyddas när det nu också är Natos gräns? Vilket ansvar får Sverige för den marina säkerheten i Östersjön? Men i grunden ger Finlands och Sveriges Nato-inträde ett skäl att fira för alla nordister. Nu blir vi inte bara grannar, utan också allierade. mindre smickrande bakgrunden till detta var att det var ett sätt att hindra Norge att söka stöd västerifrå­n.) Förhandlin­garna om ett sådant förbund pågick under 1948, och i januari 1949 skulle de skandinavi­ska stats- och utrikesmin­istrarna träffas för ett avgörande möte i Oslo. I valet mellan att få militärt stöd från Sverige eller USA valde dock såväl Norge som Danmark att alliera sig med amerikaner­na. På väg till mötet i Oslo anade Erlander vad som komma skulle och skrev att ”luftslotte­n om ett enigt Norden” där skulle slås sönder. Det vägvalet berodde inte minst på att Norge var ovilliga att gå i Sveriges ledband. ”[V]i skall inte springa var gång svenskarna vinkar”, som den norske utrikesmin­istern Halvard Lange uttryckte det. För norrmännen var det uteslutet att inte knyta ett skandinavi­skt försvarsfö­rbund till samarbete (SVD 9/12 -16). Finlands så kallade vänskapspa­kt och Sveriges redan då djupt rotade neutralite­tspolitik stod till slut i vägen för ett enat Norden. När Finlands president Sauli Niinistö kommer till Stockholm för ett statsbesök den 17–18 maj är det därför en cirkel som sluts. HP Ledare 13/5. Under julhelgen och mellandaga­rna 1948–1949 ringdes det många telefonsam­tal mellan regeringsk­anslierna i Stockholm, Oslo och Köpenhamn. Efter Pragkuppen i februari 1948 – då det tjeckoslov­akiska kommunistp­artiet tog makten i en blodig statskupp med sovjetiskt stöd – hade de skandinavi­ska regeringar­nas oro växt. Och när Josef Stalin i början av mars 1948 begärde förhandlin­gar med den finska regeringen skrev statsminis­ter Tage Erlander (S) i sin dagbok att ”En serie ytterligt oroande rykten kommer genom huvudstäde­rna enligt diplomater­nas rapporter. De flesta talar om nära föreståend­e ryska framstötar i Skandinavi­en.” Pragkuppen och det starka sovjetiska inflytande­t i Finland sågs som hot även mot Sverige, Norge och Danmark. Våren 1948 lanserade den svenska regeringen därför idén om ett neutralt skandinavi­skt försvarsfö­rbund. (Den

 ?? ?? Nato. Iden om en skandinavi­sk försvarsal­lians gick i stöpet på Erlanders tid, men kan bli verklighet i dag.
Nato. Iden om en skandinavi­sk försvarsal­lians gick i stöpet på Erlanders tid, men kan bli verklighet i dag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden