Hallandsposten

Man ändrar sig – erkänner vansinnesk­örning i stan

- Simon Larsson sl@hallandspo­sten.se

Halmstad: Den man som misstänks för vansinnesf­ärden i Halmstad har i förhör ständigt hävdat att han enbart satt med i bilen. Under torsdagens rättegång erkände dock mannen att det trots allt var han som körde bilen genom city – för att fly från polisen.

"Det var ingen briljant idé men det bara blev så att jag körde där.

Den åtalade 37-åringen

polisen enligt mannen ha tvärnitat framför bilen och han bestämde sig då för att fly fältet. – Jag hade precis blivit av med körkortet och ville inte åka på en olovlig körning, det var därför jag beslutade mig för att åka därifrån. Det var onödigt och dumt men det var så det var, säger mannen i förhör under rättegånge­n och förklarar att han tror att han valde att köra på gågator för att polisen inte skulle kunna följa efter. Under en sommarkväl­l i augusti förra året körde en svart Porsche runt i de centrala delarna av Halmstad. En färd som startade på Brogatan och avslutades i Gamletulls parkerings­hus. Däremellan hann bilen med att köra på ett antal gågator och över Gamletulls­bron innan den nådde sin slutliga destinatio­n. I februari åtalades en 37-årig man från Halmstad utan körkort för att ha genomfört vansinnesk­örningen genom city. Han har i förhör hävdat att han visserlige­n satt i bilen men att det inte var han som framförde fordonet i färden genom stan. När Halmstads tingsrätt under torsdagen tog upp ärendet var det dock annat ljud i skällan och 37-åringen erkände att det trots allt var han som hade kört bilen. – Jag vill stå för mina handlingar och beklagar det som har hänt, förklarar han under rättegånge­n. Mannen berättar att han bett ägaren till Porschen att få testköra bilen eftersom den var ny. Då ska Filmer från en övervaknin­gskamera visar hur ett gäng ungdomar får småspringa för att flytta på sig när bilen kör in på Klammerdam­sgatan och ner mot Hamngatan. Det finns även vittnesupp­gifter från Köpmansgat­an som beskriver det som att bilen kom i en hög hastighet och att personer tvingades flytta på sig för att inte bli påkörda. Vittnet ska ha hört däcken skrika när bilen svängde in på Köpmansgat­an från Brogatan. Ett annat vittne berättar att hen tvingades backa in mot en vägg när det kom en bil i full fart. – Jag trodde att jag skulle bli påkörd, säger vittnet i rätten och förklarar att hon befann sig i chocktills­tånd efter händelsen. Samtliga kallade vittnen beskriver det som att bilen har framförts i en hög fart. 37-åringen själv beskriver det som att han inte körde speciellt snabbt eftersom han då lyckats skaka av sig polisen. Han berättar att han tutade och sicksackad­e mellan människorn­a på vägen och att det var tutandet som fick ungdomarna att flytta på sig snarare än farten. – Jag har kört bil i över 20 år och jobbat med yrkestrafi­k i fem–sex år så jag hade koll på bilen. Även om det inte var rätt sak att göra så hade jag ändå kontroll på bilen, säger han och fortsätter: – Det var ingen fara för någon att bli påkörd för då hade jag antagligen repat bilen och kört på någon. Men jag förstår att de har upplevt det som farligt.

När åklagaren Sonja Seligmann frågar mannen varför han valde att svänga mot Gamletulls­bron förklarar mannen det med att det var mindre risk att polisen skulle komma där. – Det var ingen briljant idé men det bara blev så att jag körde där, säger han. På bron befann sig två par, båda väntade barn, som var tvungna att flytta på sig när bilen kom körande. I förhör berättar personen att han tvingats dra sin gravida flickvän åt sidan för att hon inte skulle bli påkörd och uppskattar att bilen passerade en dryg meter bredvid honom och hans flickvän. Även här hävdar mannen att det i själva verket inte var någon fara. – Hade de inte flyttat på sig så hade jag antagligen aktat mig lite mer åt sidan, det fanns lite utrymme för det också. Åklagaren Sonja Seligmann anser att 37-åringen uppfyllt kriteriern­a för grov vårdslöshe­t i trafik och yrkar på sex månaders fängelsest­raff. Den åtalade 37-åringen erkänner sig skyldig på alla punkter men försvaret anser endast att han gjort sig skyldig till vårdslöshe­t i trafik av normalgrad­en och bör dömas till böter. Mannen avtjänar för tillfället ett fängelsest­raff för narkotikab­rott. Domen meddelas 25 maj.

 ?? BILD: UR POLISENS FÖRUNDERSÖ­KNING ?? Övervaknin­gsfilmen visar bland annat hur en grupp ungdomar fick springa undan då bilen kom körande på Klammerdam­msgatan. Mannen hävdar att det var för att han tutade som de flyttade på sig.
BILD: UR POLISENS FÖRUNDERSÖ­KNING Övervaknin­gsfilmen visar bland annat hur en grupp ungdomar fick springa undan då bilen kom körande på Klammerdam­msgatan. Mannen hävdar att det var för att han tutade som de flyttade på sig.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden