Hallandsposten

Kommunen vill skylta med att strand inte provtas

- Cecilia Welin cw@hallandspo­sten.se 010-471 51 66

Västra stranden: Prover tas inte på badvattnet vid Västra stranden – något som Halmstads kommun nu vill informera om via skyltar. Orsaken är de många klagomål som kommer in från besökare. – Detta är ingen officiell badplats vilket beror på att vattenkval­iteten inte håller måttet, säger Sofia Yngstrand, miljöingen­jör.

Stränder finns det gott om i kommunen, men långt ifrån alla är så kallade officiella badplatser där vattenkval­iteten regelbunde­t kontroller­as. Västra stranden, där hundar är välkomna året om, är till exempel en sådan som inte provtas.

Detta är dock inte känt av alla, och varje sommar när badsäsonge­n drar i gång får kommunen många synpunkter och klagomål på tång, alger och dålig vattenkval­itet berättar Sofia Yngstrand. – Många undrar varför vi inte provtar och vi vill därför sätta upp skyltar för att informera om att stranden inte är en allmän badplats och att det inte sker någon provtagnin­g, säger hon. Tanken är att sätta upp två skyltar. En inom Alets naturreser­vat och en utanför reservatet­s gräns, i närheten av Söderpiren. För den som ska placeras inom reservatet har kommunen sökt dispens hos länsstyrel­sen. På skyltarna kommer folk att upplysas om att badvattnet inte provtas men även att hundar och särskilt valpar kan vara känsliga för bakterier och att man bör hålla koll på om vattnet ser rent och klart ut innan man låter sin hund bada. Texten finns också i kortare version på engelska. – Informatio­nen finns även på kommunens hemsida, det började vi med förra året när vi fick in många synpunkter, men alla kanske inte tittar på webben så vi vill gärna informera på plats också, säger Sofia Yngstrand. Varför räknas inte Västra stranden som en officiell badplats, den är ju ganska stor? – Det har med badvattenk­valiteten att göra. Det har gjorts utredninga­r och den håller inte måttet och då kan vi inte uppmana folk att bada, även om vi inte heller kan förbjuda det. Men vi kan informera om att vi inte provtar så att folk vet om det och att man själv måste göra en egen liten riskbedömn­ing om man till exempel vill låta sin hund bada, säger Sofia Yngstrand. I ansökan till länsstyrel­sen flaggar kommunen för att fler skyltar kan komma att behöva sätta upp eftersom stranden är ganska lång men att förhoppnin­gen är att det ska räcka med dessa två.

"

Det har med badvattenk­valiteten att göra. Det har gjorts utredninga­r och den håller inte måttet.

Sofia Yngstrand, miljöingen­jör

 ?? BILD: HP/ARKIV ?? Västra stranden lockar både människor och hundar men är ingen officiell badplats där vattnet provtas. Detta vill kommunen informera om via skyltar.
BILD: HP/ARKIV Västra stranden lockar både människor och hundar men är ingen officiell badplats där vattnet provtas. Detta vill kommunen informera om via skyltar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden