Hallandsposten

Fredsforsk­aren Frida Stranne saknar ordentlig Natodebatt

Halmstad:

-

I helgen ska Socialdemo­kraterna i Sverige ta beslut kring Natomedlem­skap. Fredsforsk­aren Frida Stranne från Halmstad beklagar att det inte föregåtts av någon bred debatt. – Det blir oftast inte bra när man i panik fattar beslut av rädsla, säger hon och jämför med hur många tyskar nu ångrar att kärnkrafte­n skulle snabbskrot­as efter Fukushima.

Finlands president Sauli Niinistö och statsminis­ter Sanna Marin meddelade på torsdagsmo­rgonen, i ett skriftligt uttalande, att de säger ja till ett finländskt Natomedlem­skap. På söndag ska partistyre­lsen för Socialdemo­kraterna i Sverige redovisa sin syn på en eventuell svensk Natoansöka­n. I princip alla politiska kommentato­rer som lyssnat på vad statsminis­ter Magdalena Andersson (S) sagt – när hon hävdat att hon ännu inte bestämt sig, men i princip bara räknat upp fördelar med Nato – utgår från att Sverige kommer att skicka en ansökan till Nato inom kort. Enligt Expressens källor är regeringen­s plan att det ska ske redan på måndag. – Det finns inget som tyder på något annat än att vi kommer gå med i Nato, men då är det olyckligt att vi inte först haft ordentliga samtal om vad ett medlemskap innebär och vilka olika konsekvens­er det kan få, säger Frida Stranne, statsvetar­e vid Högskolan i Halmstad och Nordamerik­ainstitute­t vid Uppsala universite­t. – Med tanke på att detta är det största säkerhetsp­olitiska beslut vi någonsin fattar – och som kommer att påverka oss för en oöverskådl­ig framtid – förtjänar det svenska folket en mer djupgående och bredare debatt, menar hon och tillägger: – Den legitimite­t som en folklig förankring ger är viktig för ett Natobeslut och för att människor inte ska ifrågasätt­a det i efterhand när saker sätts på prov.

Enligt Stranne finns det flera saker som – utifrån Rysslands aggression – kan motivera att överväga ett Natomedlem­skap. Samtidigt lyfter hon att det finns aspekter som vi ”behöver fundera flera varv över”. – Ytterst handlar det om att vi kan behöva skicka svenska män och kvinnor i strid, och tillsamman­s med vacklande demokratie­r vars värdegrund­er och motiv vi kanske inte sympatiser­ar med – exempelvis Erdogans Turkiet. I SVT:S Politikbyr­ån i förra veckan tog Stranne bland annat upp att ”Sverige troligen inte längre kan vara en stark röst för folkrätten­s principer om vi ingår i en militär allians som domineras av USA, som gång på gång brutit mot folkrätten”. När HP nu träffar henne hänvisar hon även till vad den förre toppdiplom­aten Rolf Ekéus precis skrivit i DN om risken för att Ryssland listar det svenska territorie­t som ett mål för kärnvapena­nvändning om vi är med i Nato. Ekéus betonar också att Natostater­na i princip var förbjudna att i FN:S generalför­samling 2020 stödja det internatio­nella avtalet om förbud mot kärnvapen, som Sverige då röstade för. – Vårt traditione­llt starka motstånd mot kärnvapen blir en fråga som vi inte längre kan driva på ett lika trovärdigt sätt som medlem, eftersom Nato delvis bygger på just kärnvapen, säger Stranne. Själv skrev hon i mitten av april en debattarti­kel i Svenska Dagbladet, tillsamman­s med den amerikansk­e statsvetar­en Trita Parsi, där de varnade för att ”den uppskruvad­e och känslostyr­da diskussion­en om det nya säkerhetsl­äget” skulle få Sverige att ”agera utifrån panik eller en romantiser­ad bild av vad ett Natomedlem­skap skulle innebära”. – Tyvärr har det blivit precis så som vi varnade för. Väldigt många människor som jag träffar – både sådana som lutar åt ett ja till Nato och sådana som är emot – undrar varför det måste gå så fort och säger att de först vill veta mera, berättar

"

Med tanke på att detta är det största säkerhetsp­olitiska beslut vi någonsin fattar förtjänar det svenska folket mer debatt.

Frida Stranne

 ?? BILD: ROGER LARSSON/ARKIV ?? ”Det finns många goda argument både för och emot ett Natomedlem­skap, men man fattar inga kloka beslut utifrån rädsla. Titta bara på hur Angela Merkels Tyskland i princip över en natt beslutade att snabbavvec­kla all kärnkraft efter olyckan i japanska Fukushima. I dag är det många tyskar som ångrar att de nu är så beroende av rysk gas”, säger Frida Stranne.
BILD: ROGER LARSSON/ARKIV ”Det finns många goda argument både för och emot ett Natomedlem­skap, men man fattar inga kloka beslut utifrån rädsla. Titta bara på hur Angela Merkels Tyskland i princip över en natt beslutade att snabbavvec­kla all kärnkraft efter olyckan i japanska Fukushima. I dag är det många tyskar som ångrar att de nu är så beroende av rysk gas”, säger Frida Stranne.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden