Hallandsposten

Chalenius och Fredins satsar grönt med känd matkreatör

Halmstad:

- Tony Thorsell tt@hallandspo­sten.se 010-471 51 48

På ett slott i Frankrike såddes det frö som nu har resulterat i en satsning på växtbasera­d mat på Chalenius och Fredins mat och event. Ett färskt samarbete med matkreatör­en Therese Elgquist ska leda till att även inbitna köttätare får smak för det gröna.

Men redan här får vi rätta oss, Therese Elgquist är noga med att betona att det färgrika är en viktig del i den växtbasera­de kosten. Matkreatör­en från Göteborg, som bland annat författat tre böcker och varit tv-kock, vill framhäva vikten av att se till helheten när man lagar mat. Men vi backar bandet och tar oss till slottet Grand Val i Bretagne, Frankrike. Det var här som Therese Elgquists, Peter Chalenius och Martin Fredins vägar indirekt möttes. – För ett par år sedan började vi jobba med en gammal räv från Halmstad som heter Roland Nilsson. Han har ett slott i Frankrike som heter Grand Val och på detta slott har Therese varit några gånger och där lärde de känna varandra. Roland sålde in Therese för oss och där är vi nu, berättar Peter Chalenius som tillsamman­s med Martin Fredin står bakom bolaget. Ett samarbete är nu inlett och en dag i veckan kommer en växtbasera­d rätt komponerad av Therese Elgquist, men lagad av kock Martin Fredin, att serveras på lunchresta­urangen. – Förhoppnin­gen är att ha fler dagar, men vi börjar med onsdagar. Vi kommer att ha ett koncept där vi jobbar tillsamman­s och vårt mission är att vi ska lära er att älska den här maten. Till och med jag som älskar kött och vill ha kött, kött, kött, ska enligt henne snart välja det här alternativ­et i stället, säger Peter Chalenius. – Vi vill inspirera personer i Halland, och även andra, kring växtbasera­d mat eftersom mat är livet. Dels ur hälsopersp­ektiv men också för att det är så jäkla kul att laga mat, bjuda på mat och äta mat, säger Therese Elgqust. Lunchserve­ring är dock inget man blir rik på och dessutom är inköpskost­naden för den här typen av växtbasera­d mat avsevärt dyrare, betonar Peter Chalenius. I stället är planen att satsningen ska rinna över i fler evenemang med ett inbakat tema på växtbasera­d mat. – Just att lära sig mer vad den här maten handlar om, som är vår primära orsak till att vi kör den på lunchen, är att företag ska investera i sin personal och lära dem att äta framtidens mat. Det ska bli spännande att se. Och det kan vi aldrig lyckas med på egen hand, för vi har inte den kunskapen, säger Peter Chalenius.

Under sitt föredrag i Rejmes lokaler säger Therese Elquist bland annat hej då till tallriksmo­dellen och välkomnar växtmodell­en samt slår ett slag för Stn-triangeln bestående av smak, textur och näring. I Therese värld är grönsaker coola, baljväxter sexiga och mat smakar riktigt gott, och gör gott. – Jag vill få folk att inte tänka specifika råvaror utan se till helheten. Om man kollar på alla som kan laga mat så är det så de tänker, de kanske inte har nämnt det på samma sätt bara. Jag har gjort det lite mer folkligt, säger Therese Elgquist som för övrigt är halvhallän­ning och har bott och studerat i Halmstad under tre år. Tror du att även inbitna köttätare kan få smak för det här? – Jag är inte på någon mission att alla ska bli veganer i hela världen. Jag vill att alla ska förstå att det är mat för alla. Man kanske älskar sin biff eller burgare i morgon men det är lika gott att äta det här. Efter att ha inmundigat lunchen hade Peter Chalenius sitt utlåtande klart: – Jag är ”impad”. Man är skeptisk till tuggmotstå­ndet, men det här blir nästan som köttbitar.

 ?? BILD: JARI VÄLITALO ?? Peter Chalenius och Martin Fredin inleder samarbete med matkreatör­en Therese Elgquist.
BILD: JARI VÄLITALO Peter Chalenius och Martin Fredin inleder samarbete med matkreatör­en Therese Elgquist.
 ?? ?? Therese Elgquist vill att mat ska vara ”gött” utan massa pekpinnar.
Therese Elgquist vill att mat ska vara ”gött” utan massa pekpinnar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden