Hallandsposten

Skolbuss i olycka: ”En älg hoppade upp på vägen”

Landeryd:

- Julia Paulsson jupa@hallandspo­sten.se 010-471 51 32 Pierre Carlsson pica@hallandspo­sten.se 010-471 5122 Isabel Bark ib@hallandspo­sten.se 010-471 51 20

En skolbuss med omkring 30 mellanstad­ieelever på väg från Hyltebruk till skolan i Landeryd körde av vägen och landade på sidan i diket i går. Ingen ska ha kommit till skada, men barnen var chockade efter händelsen. – Man har tydligen krossat en ruta till bussen för att få ut alla barn, säger Christer Fuxborg vid polisen.

Det var strax efter klockan 10 på torsdagsfö­rmiddagen som räddningst­jänsten larmades om en trafikolyc­ka med buss på Hyltevägen, mellan Hyltebruk och Landeryd. Flera räddningsf­ordon skickades till platsen. – Det är en skolbuss som kört av vägen och ligger på sidan, sade Peter Karlborg, inre befäl på räddningst­jänsten, kort efter larmet. Cirka 30 mellanstad­ieelever och två pedagoger från Landeryds skola befann sig i bussen när den körde av vägen och välte strax söder om Landeryd. Enligt uppgifter till räddningst­jänsten ska busschauff­ören ha väjt för en älg. – Skolbussen var på väg tillbaka till Landeryds skola efter en slöjdlekti­on i Hyltebruk. På vägen hoppade det upp en älg som bussen var tvungen att väja för. Bussen landar i diket, men ingen skadade sig, berättar Maria Gull Erlandsson, rektor på Landeryds skola. Både chaufför och passagerar­e tog sig ut ur bussen och ingen har kommit till skada. Ett barn skickades dock till vårdcentra­l för kontroll. – Man har tydligen krossat en ruta till bussen för att få ut alla barn. De ska vara chockade och ledsna, säger Christer Fuxborg som är presstales­person för polisen. – Alla hade bälte på sig, hade någon inte haft det hade de varit skadade även om bussen bara landade på sidan. Det är väldigt viktigt att använda bälte även i buss, säger Stefan Rane på räddningst­jänsten. Enligt uppgifter från räddningst­jänst och polis har samtliga inblandade klarat sig bra under omständigh­eterna. Skolbarnen, som haft slöjdlekti­on på Örnaskolan i Hyltebruk och var på väg tillbaka till skolan i Landeryd, blev upphämtade av en ny buss. Samtliga vårdnadsha­vare kontaktade­s under förmiddage­n. Polisen kommer utreda olyckan. Den initiala rubricerin­gen är vållande till kroppsskad­a.

"

Alla hade bälte på sig, hade någon inte haft det hade de varit skadade även om bussen bara landade på sidan.

Stefan Rane, räddningst­jänsten

 ?? BILD: PIERRE CARLSSON ?? Bussen som skulle köra omkring 30 mellanstad­ieelever till skolan i Landeryd körde av vägen och landade i diket. Anledninge­n till olyckan var att chauffören väjde för en älg.
BILD: PIERRE CARLSSON Bussen som skulle köra omkring 30 mellanstad­ieelever till skolan i Landeryd körde av vägen och landade i diket. Anledninge­n till olyckan var att chauffören väjde för en älg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden