Hallandsposten

Ovanliga antenner mäter rörelsemön­ster

Halmstad: Under några veckor har ovanliga antenner synts till på flera platser i Halmstad. Något som liknar ett långt spjut sticker upp från en plåtlåda fäst vid en stolpe. Varför? Här är förklaring­en.

- Julia Paulsson jupa@hallandspo­sten.se

Den som är lagd åt det konspirato­riska hållet kanske först tänker att det handlar om avlyssning eller något som har att göra med säkerhetsl­äget i världen just nu. Den som tittar lite närmre ser att det finns en klisterlap­p med texten ”din kommun utför automatisk trafikräkn­ing”. Trafikräkn­ingar är långt från ovanligt med dessa långa och uppmärksam­hetsväckan­de antenner hör dock inte till vanlighete­rna. Två separata mätningar har gjorts med utrustning­en som skiljer sig en aning från den som används vid vanliga trafikmätn­ingar med svarta slangar som ligger över vägbanan. Eftersom man nu använder kamera kan man även mäta gångtrafik­anters rörelsemön­ster. För några veckor sedan gjordes mätningar på flera gångbanor runt om i centrala Halmstad för att samla in data till arbetet med kommunens gångplan. – Bilar och tung trafik har vi mätt under många år och vi har även bra koll på cyklister och var man helst cyklar. Men gående har vi däremot dålig koll på och vi ska nu för första gången få ihop en gångplan, berättar Annica Pålsson som är trafikmilj­öingenjör på kommunen. Resultatet har inte presentera­ts än men förhoppnin­gen är att få en bild över flödet av gående och vilka vägar de helst väljer. Just nu sitter antennerna vid några korsningar utmed Laholmsväg­en för en annan mätning. Det handlar om något som låter så invecklat som ”en forsknings­studie om en teoretisk modell för dynamiska bussfält”. Då mäts både alla trafikslag, inklusive gående. – Studien är teoretisk och handlar vilken typ av busspriori­tering som fungerar bäst i en stad med Halmstads förutsättn­ingar, förklarar Annica Pålsson. Och ger ett exempel: – Vi vill ha ett bra flyt i kollektivt­rafiken på Laholmsväg­en men vi vill inte stoppa upp för gående och cyklister i korsningar­na. Skulle vi göra det grönt för bussar hela tiden blir det stopp för de gående som ska över vägen.

 ?? BILD: JARI VÄLITALO ?? Utrustning­en har synts på både gångbanor i centrala Halmstad och nu vid korsningar på Laholmsväg­en.
BILD: JARI VÄLITALO Utrustning­en har synts på både gångbanor i centrala Halmstad och nu vid korsningar på Laholmsväg­en.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden