Hallandsposten

De vinner i Turin – vi tippar topp tio

-

Storbritan­nien: Sam Ryder ”Space man”

Mannen som harvade i rockband testade att göra covers på Tiktok, och blev en stjärna. Så väldigt samtida. Sam Ryder är, vi kan kalla det intensiv, på scenen men efter någon minut blir det väldigt mycket ”in your face” och karaoke-party när han vill vara Bowie, Mercury och John i samma person. Sam Ryder älskar detta och det märks, men det är också uppenbart att han egentligen tagit bananskals-vägen hit.

Serbien: Konstrakta ”In Corpore Sano”

Det är inte meningen att man ska begripa allt som händer på scen i Eurovision. Men med tanke på reaktioner­na hos publiken och i den församlade presskåren är det tydligt att perfomance-konstnären och popartiste­n Ana ”Konstrakta” Đurić har något som slår an en ton. Är det den tjatiga refrängen, är det kritiken mot den serbiska sjukvården eller är det hennes energiska handtvätta­nde?

Ukraina: Kalush Orchestra ”Stefania”

Det är svårt att tippa Eurovision även under normala omständigh­eter. Men jag tror att de sköna typerna i Kalush orchestra skulle hamnat topp fem även ett vanligt år. Oleh Psiuk har ett gott flow och en Liam Gallagher-aktig swag. Och en flöjt har aldrig känts så självklar i en schlager. Många vill visa sitt stöd för Ukraina och sin avsky mot det vedervärdi­ga kriget. Förhandsfa­voriten håller, Ukraina vinner.

Spanien: Chanel ”Slomo”

En Camila Cabello för Eurovision, ja Chanel Terrero har också sina rötter på Kuba. Latinomusi­k har alltid haft sin plats i tävlingen men bidragen har hållit skiftande kvalitet. Chanel tävlar med en låt som ligger rätt i tiden och inte minst helt rätt på gränsen mellan tradition och dansgolv. Bra energi i numret och en trolig topp-placering men utan chans på medaljerna.

Norge: Subwoolfer ”Give that wolf a banana”

Inte fullt så töntigt som man skulle kunna tro utan snarare ett konsekvent genomfört nummer med stilren dans till en låt som är fånig på exakt det där sättet som brukar funka för att hamna högt på Spotifys virala lista. Och på Tiktok såklart. Appen finns med som sponsor och det är uppenbart att Eurovision bara är ett supersprid­ar-event på vägen för guttarnas banan-kampanj mot global vargfeber.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden