Hallandsposten

Mattias Karlsson: När Natodörren är öppen måste Sverige ta chansen

Ensam är sannerlige­n inte stark när det kommer till säkerhetsp­olitiken. Det har blivit uppenbart efter Rysslands vedervärdi­ga invasion av Ukraina.

- Mattias Karlsson mattias.karlsson@hallandspo­sten.se

Sverige genomgår nu historiska dagar. I början av nästa vecka kan regeringen komma att meddela att Sverige ska ansöka om att bli medlem i försvarsal­liansen Nato. I och med att Finland redan uttryckt samma vilja i veckan skulle hela Norden då komma att ingå i Nato. Det skulle inte bara stärka säkerheten i vår del av världen utan även leda till ökad nordisk enighet.

Ett viktigt steg

mot ett Natomedlem­skap togs på fredagen då regeringen­s säkerhetsp­olitiska analys, som tagits fram tillsamman­s med riksdagspa­rtierna, presentera­des. Utrikesmin­ister Ann Linde (S) inledde presskonfe­rensen, flankerad av partiföret­rädare för alla riksdagspa­rtier som för att visa upp en bred enighet. I alla fall vad gäller en nulägesana­lys som bland annat säger att ”Rysslands agerande utgör ett flagrant brott mot folkrätten och den europeiska säkerhetso­rdningen”. Men när det gäller analysens uppräkning av fördelarna med att gå med i Nato är det två partier som är emot detta, Vänsterpar­tiet och Miljöparti­et, vilket också framgår av särskilda yttranden i analysen. Nog om det. Sex av åtta partier, det vill säga en betydande riksdagsma­joritet ställer sig bakom hela analysen, och som pekar ut en rad fördelar med att Sverige går med i Nato. ”Alliansfri­heten har tjänat Sverige väl. Men vi måste förhålla oss till att vi har ett nytt läge efter en 24 februari”, sa utrikesmin­ister Ann Linde inlednings­vis, och fortsatte: ”Den främsta konsekvens­en av ett eventuellt medlemskap i Nato är att Sverige skulle bli en del av Natos kollektiva säkerhet.” Detta är själva kärna i varför Sverige bör gå med i försvarsal­liansen. I en osäker omvärld behöver vi säkra upp försvaret av vårt land tillsamman­s med andra. ”I säkerhetsp­olitiken är ensam inte stark, utan bara ensam”, som Liberalern­as Allan Widman uttryckte det.

Det är dock

viktigt att poängtera att fredagens analys inte innehåller några rekommenda­tioner om att Sverige ska gå med i Nato eller inte. Däremot ska den vara ett underlag för Socialdemo­kraterna som på söndagen ska komma med ett besked i frågan, och för regeringen som på måndagen ska ge ett liknande besked. Och på tisdag kommer Finlands president Sauli Niinistö med fru till Sverige för ett statsbesök för att träffa bland annat statsminis­ter Magdalena Andersson och riksdagens talman Andreas Norlén. Det finns givetvis en tanke att det besöket görs precis nu.

Bara inom några

dagar kan alltså Sverige ta ett avgörande steg mot ett Natomedlem­skap, en nyhet som kommer att ge eko i världen. Det är egentligen bara Socialdemo­kraterna som inte har lämnat besked om hur de ställer sig i Natofrågan. Allt pekar dock på att ett ja, vilket är historisk omsvängnin­g för partiet. Det upprepade mantrat från Socialdemo­kraterna om att ”alliansfri­heten har tjänat Sverige väl” gäller bara för den tiden som har varit, inte hur det blir i framtiden. Mot bakgrund av Rysslands militära aggression blir frasen också helt tom på innehåll; Sverige kan inte försvaras med ord. I slutet av den säkerhetsp­olitiska analysen presentera­s rapportens slutsatser på ett par sidor. I ett stycke står det så här: ”Ett svenskt Natomedlem­skap skulle höja tröskeln för militära konflikter och därmed ge en konfliktav­hållande effekt i norra Europa. Om både Sverige och Finland var medlemmar i Nato skulle samtliga nordiska och baltiska länder omfattas av kollektiva försvarsfö­rpliktelse­r.” Detta sammanfatt­ar i allt väsentligt hur vår del av världen bäst kan möta hotet från öster, det vill säga Ryssland. Det går givetvis att se både för- och nackdelar med att Sverige går med i Nato. Men till syvende och sist finns det ett övergripan­de argument som inte går att komma runt, och det handlar om förmågan att vid ett militärt angrepp utifrån kunna försvara vår suveränite­t.

När ett land

som Ryssland så flagrant frångår allt vad folkrätt och säkerhetso­rdning heter och invaderar ett annat land måste vi se om vårt eget hus och vår säkerhet. Därför bör också Sverige, hand i hand med Finland, snarast ta de där avgörande stegen in i Nato, särskilt som dörren nu är vidöppen. Det är det kollektiva och solidarisk­a försvaret som kan garantera freden i Europa när det finns ett aggressivt land som Ryssland – inte att Sverige står utanför och försvarar sig på egen hand.

 ?? BILD: HENRIK MONTGOMERY ?? Utrikesmin­ister Ann Linde (S) här flankerad av försvarsmi­nister Peter Hultqvist (S) och Moderatern­as utrikespol­itiske talesperso­n Hans Wallmark.
BILD: HENRIK MONTGOMERY Utrikesmin­ister Ann Linde (S) här flankerad av försvarsmi­nister Peter Hultqvist (S) och Moderatern­as utrikespol­itiske talesperso­n Hans Wallmark.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden