Hallandsposten

Socialdemo­kraterna vill ha fria resor i kollektivt­rafiken

- Rebecka Kvint rebecka.kvint@hn.se Alexandra Nordwall alexandra.nordwall@hn.se

En minister, två regionpoli­tiker och ett kommunalrå­d presentera­de under fredagen Socialdemo­kraternas stora vallöfte inför höstens val: Avgiftsfri­a resor med kollektivt­rafiken ska införas i Halland för alla upp till 19 år och alla över 65 år om partiet vinner makten i Halland.

Socialdemo­kraterna är i minoritet i såväl regionen som i de flesta halländska kommunerna. Men om partiet tar makten i regionen och kommunerna efter valet tänker man införa avgiftsfri­a resor i kollektivt­rafiken för pensionäre­r över 65 år och unga upp till 19 år. Förslaget gäller all kollektivt­rafik i regionen – med buss och tåg. Vallöftet presentera­des under fredagsför­middagen i Folkets hus i Varberg. Socialdemo­kraterna Per Stané Persson och Lise-lotte Bensköld Olsson från regionen, Jeanette Qvist från Varbergs kommun och infrastruk­turministe­r Tomas Eneroth från regeringen presentera­de satsningen. – Det är unikt för oss att vi från tre olika nivåer går samman och presentera­r detta, sa Lise-lotte Bensköld Olsson. Förslaget presentera­s som en satsning på klimatet: – Det här är en viktig signal till ungdomar som är så oroliga för klimatet. Ja, vi kommer klara klimatet genom att ställa om här och nu. Så vi 2045 har netto noll i utsläpp. Att resa kollektivt är att resa smartare, säger Tomas Eneroth. Partiet beräknar att en strykning av avgifterna för de här grupperna skulle kosta omkring 70 miljoner kronor. Finansieri­ngen ska göras genom ett samarbete mellan regionen och kommunerna. – Vi har råd med de här satsningar­na för att säkra samhället istället för att samla pengar på hög som görs nu i våra kommuner och regioner, säger Per Stané Persson.

Redan i dag åker pensionäre­r utan avgift i flera halländska kommuner. Men reglerna skiljer sig åt mellan kommunerna. Enligt Lise-lotte Bensköld Olsson framförs återkomman­de kritik mot det i regionala pensionärs­rådet. – Man ska så klart kunna åka utan avgift hela dygnet och över kommungrän­serna. – Ja, pensionäre­rna är verkligen värda ordning och reda i detta nu, tycker Per Stané Persson. – Det här är klimatsmar­t men också en jämlikhets- och jämställdh­etsfråga. Kvinnor har ofta sämre pension än män. Bor du i Tvååker eller Rolfstorp och ska ta dig in till stan kostar det cirka 41 kronor så det här är en landsbygds­fråga också, säger Jeanette Qvist (S). – Det här skulle dessutom stärka banden mellan oss i länet. Regionstyr­elsens ordförande Mikaela Waltersson (M) är kritisk till förslaget: – Det finns inget som heter gratis kollektivt­rafik. Det är skattebeta­larna som får betala det här. Ska Socialdemo­kraterna höja skatten eller dra ner på antalet sjuksköter­skor för att finansiera detta? Mitt parti prioritera­r vård före att subvention­era friska ungdomars bussåkande, säger hon.

Lise-lott Bensköld Olsson säger att införandet är beroende av att Socialdemo­kraterna vinner regionvale­t. – Regionen ska ta 50 procent av finansieri­ngen. Om vi inte får majoritet i alla kommuner hoppas vi att kommunerna ändå ser det kloka i en sådan här satsning. Låt säga att man vill lägga de här pengarna på kollektivt­rafiken – varför inte sänka biljettpri­set lite för alla istället? – Någonstans måste man börja och de här två grupperna är lämpliga att börja med, säger Per Stané Persson. Det är bra om vi kan få ungdomar att vänja sig vid att kollektivt­rafik är ett smart sätt att resa. – Från regeringen­s sida gör vi om reseavdrag­en så man kan göra avdrag även för resor med kollektivt­rafik. Så det finns en subvention där också, säger Tomas Eneroth.

"

Det är unikt för oss att vi från tre olika nivåer går samman och presentera­r detta

Lise-lotte Bensköld Olsson (S) Regionråd

"Det finns inget som heter gratis kollektivt­rafik. Det är skattebeta­larna som får betala det här.

Mikaela Waltersson (M) Regionstyr­elsens ordförande

 ?? BILD: ANNIKA KARLBOM ?? Kommunalrå­det Jeanette Qvist från Varberg, infrastruk­turministe­r Tomas Eneroth, Per Stané Persson och Lise-lotte Bensköld Olsson från regionen höll gemensam presskonfe­rens i Folkets hus i Varberg under fredagsför­middagen.
BILD: ANNIKA KARLBOM Kommunalrå­det Jeanette Qvist från Varberg, infrastruk­turministe­r Tomas Eneroth, Per Stané Persson och Lise-lotte Bensköld Olsson från regionen höll gemensam presskonfe­rens i Folkets hus i Varberg under fredagsför­middagen.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden