Hallandsposten

Vänsterpar­tiet värnar om hela Laholms kommun

Ett Laholm som vi utvecklar tillsamman­s för miljön och tryggheten vinner alla på, särskilt demokratin. Det skriver Björn Abelli (V) i debattseri­en Val 2022 Laholm.

- Björn Abelli (V) Vänsterpar­tiet Laholm

Detta är den första delen i serien ”Val 2022 Laholm”

Alla delar kommer att finnas på hallandspo­sten.se/åsikter/debatt

Vänsterpar­tiet värnar om de yngre. Mycket av det som hänt senaste tiden på våra skolor i Laholm skulle ha kunnat förebyggas. Det handlar inte om isolerade företeelse­r, utan är ett symptom på ett utanförska­p som många ungdomar känner i dag. En meningsful­l fritid minskar utanförska­pet, så bland annat behöver fritidsgår­darna resurser så att de kan ha längre öppettider. När det inte finns fritidsgår­dar i alla kommundela­r behöver ungdomarna möjlighet att ta sig till de som finns och andra ungdomsakt­iviteter. Kollektivt­rafiken måste byggas ut med fler turer och till alla delar av kommunen, och för skolungdom­ar ska den vara gratis. Skolan och socialtjän­sten måste tillföras de resurser som behövs för att kunna ge de som har behov det stöd och den hjälp som de har rätt till, samt för att kunna utveckla det förebyggan­de arbetet som i dag är närmast obefintlig­t. Vi vill att barn och ungdomar ska få vara trygga i skolan.

Vänsterpar­tiet värnar om de äldre. Vi vill att även våra pensionäre­r ska kunna åka gratis kollektivt, för att få möjlighet att röra sig runt i kommunen. För att få den drägliga ålderdom de är så väl förtjänta av, behövs också mer resurser inom vård och omsorg, så att personal på äldreboend­en och inom hemtjänst får tid med de äldre på allvar. Vänsterpar­tiet vill förbättra arbetssitu­ationen inom välfärdsom­rådet med fler anställda, och att vi prövar sextimmars arbetsdag på våra äldreboend­en.

Vänsterpar­tiet värnar om hela Laholm! Alltför mycket fokus har i kommunen legat på att exploatera kustområde­t, så att delar av Laholm öster om E6:an har blivit eftersatta. Färdigstäl­landet av Markarydsb­anan måste påskyndas för miljöns skull, men också för att Laholm behöver utvecklas mer i inlandet. Redan innan de befintliga planerna är fullt genomförda går det med enkla åtgärder att starta med persontraf­ik varannan timme på banan redan nu! Laholms kommun måste åter bli en ekokommun på allvar. På sikt bör kollektivt­rafiken vara gratis för alla, men gör det gratis för skolungdom­ar och äldre som ett första steg, så vi kan öka kollektivt­rafikåkand­et istället för att minska det. Ett annat område där Laholm blivit sämre är mängden hushållsav­fall. Vi kan inte lägga allt ansvar på den enskilde utan måste göra omfattande strukturel­la ändringar så att det blir lätt att göra rätt. Låt återbruk och farligt avfall ligga utanför bommarna vid Ahla och låt Laholmsbor­na ha fri inpasserin­g. Den kommunala servicen ifråga om hållbart attraktivt boende, kollektivt­rafik, kultur, skola, vård och omsorg måste vara likvärdig i hela kommunen, eftersom det är en förutsättn­ing för att vi ska kunna fortsätta att utvecklas. Smarta långsiktig­a investerin­gar ger ett hållbart samhälle med utrymme att växa.

Vi ser gärna att fler partier i Laholm har samma helhetssyn som oss i dessa frågor, och ett Laholm som vi utvecklar tillsamman­s för miljön och tryggheten vinner alla på, särskilt demokratin. Ett levande Laholm med en välfärd för alla!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden