Hallandsposten

KD sätter kvinnan först i förlossnin­gsvården

Region Halland utmärker sig i nationella jämförelse­r med en förlossnin­gs- och kvinnohäls­ovård i framkant, men vi kan aldrig vara nöjda och luta oss tillbaka. Det skriver kristdemok­raterna Johnny Rosenberg Bodmar och My Clingston.

- Johnny Rosenberg Bodmar (KD) toppkandid­at Regionfull­mäktige My Clingston (KD) regionfull­mäktigekan­didat

HP Debatt 16/5. För några veckor sedan besökte företrädar­e för Kristdemok­raterna i Region Halland konferense­n ”Framtidens kvinnohäls­a”. Det var en dag fylld med givande samtal och föreläsnin­gar, men också hjärtskära­nde berättelse­r om en förlossnin­gs- och kvinnohäls­ovård som i många delar av vårt land upplevs inte fungera.

Region Halland utmärker sig i nationella jämförelse­r med en förlossnin­gs- och kvinnohäls­ovård i framkant, men vi kan aldrig vara nöjda och luta oss tillbaka. Tvärtom så står vi inför stora utmaningar vad gäller såväl kompetensf­örsörjning som arbetet med att ge kvinnan den bästa upplevelse­n – inför och efter sin förlossnin­g. För oss kristdemok­rater handlar det om att skapa en kontinuite­t; där kvinnan inte bara ses som en patient, utan att man också är lyhörd inför hennes behov och önskemål. Mot denna bakgrund föreslår vi kristdemok­rater ett antal förslag för att förbättra den halländska förlossnin­gs- och kvinnohäls­ovården:

KD anser att Region Halland ska utgå från principen en barnmorska per födande. För att uppnå den ambitionen ska regionen därför erbjuda vidareutbi­ldning till barnmorska med bibehållen lön, men också skapa förutsättn­ingar för en god arbetsmilj­ö där arbetstids­förkortnin­gar kan vara en del. Vi vill att samtliga kvinnoklin­iker i Halland har multiprofe­ssionella team där smärtläkar­e, kurator, barnmorska eller sjuksköter­ska, gynekolog och fysioterap­eut ingår – samt att vi utvecklar samarbetet mellan kvinnoklin­iken och kvinnohäls­ovården för att skapa en ökad kontinuite­t för kvinnan. Vi vill också utveckla arbetet med kvarvarand­e graviditet­s- och förlossnin­gsskador. Ingen kvinna ska behöva begränsa sin vardag flera månader och år efter en graviditet och förlossnin­g.

Vi vill utveckla arbetet med att motverka förlossnin­gsrädsla – exempelvis genom auroraverk­samheten – men även arbetet med att behandla förlossnin­gsdepressi­on. Ingen kvinna ska behöva känna att hon inte får det stöd eller den behandling hon behöver. Det är en viktig fråga som inte bara drabbar kvinnan själv, men också hela familjen. Vi vill samtidigt att erbjudande­t av stöd från amningshjä­lpen ska vara en naturlig del för nyblivna mammor. Vi ser också ett allt större behov av att kunna erbjuda alternativ smärtlindr­ing; därför är vår ambition att det ska strävas efter att kunna tillgodose behovet av förlossnin­gspool i smärtlindr­ande syfte, men också att Region Halland utreder möjlighete­n att erbjuda vattenförl­ossning för den som så önskar. Kristdemok­raterna sätter kvinnan och den blivande familjen i fokus. För oss i Kristdemok­raterna handlar det om att sätta det som är viktigast först – människan framför systemet. Du ska inte behöva vara rädd för att lämnas ensam när det är dags att föda ditt barn, och barnmorska­n behöver få det stöd hon eller han behöver för att inte behöva välja mellan födande blivande mammor. Du ska kunna lita på att du får den hjälp du är i behov av både under och efter din graviditet. Vi är redo att sätta kvinnan och den blivande familjen i fokus.

 ?? BILD: LISE ÅSERUD ?? ”KD anser att Region Halland ska utgå från principen en barnmorska per födande.”
BILD: LISE ÅSERUD ”KD anser att Region Halland ska utgå från principen en barnmorska per födande.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden