Hallandsposten

Hallandstr­afiken höjer priserna

Halland: Det kommer att bli dyrare att åka tåg och buss i Halland. Styrelsen för Hallandstr­afiken har tagit beslut om en höjning av biljettpri­serna från och med 13 juni i år. Drivmedels­priser och pandemieff­ekter ligger bakom.

- Stefan Johansson stefan.johansson@hn.se

Hallandstr­afiken har drabbats hårt av pandemin med ett kraftigt minskat resande och till följd av det tappat enorma summor i biljettint­äkter. Trafikutbu­det har dock varit detsamma under hela pandemin och i alla fall de närmaste åren har man flaggat för att det utbudet kommer att bestå. Efter att restriktio­nerna släppte har resandet ökat, men ett nytt problem har tornat upp sig. Drivmedels­priserna har ökat kraftigt vilket leder till ökade kostnader för Hallandstr­afiken som ersätter sina operatörer rakt av för dessa kostnader.

– Vi följer utveckling­en för att hitta det nya normala och försöka få igång en återhämtni­ng. Samtidigt kan vi konstatera att bränslepri­serna drar iväg och då har styrelsen beslutat att införa de här prisjuster­ingarna, säger Hallandstr­afikens vd Andreas Almquist. För att möta de ökade kostnadern­a har Hallandstr­afikens styrelse nu beslutat att priserna kommer att höjas redan från och med den 13 juni i år. Den generella prisökning­en ligger på 2,5 procent och Hallandstr­afiken räknar med att det ska innebära ökade intäkter med 10,5 miljoner kronor per år. – Det är lite unikt att prisjuster­ingarna kommer så snabbt på. Men det är en unik situation vi befinner oss i. Vi kommer ur en tvåårsperi­od som har varit extremt tuff och vi gör den här justeringe­n för att täcka upp lite för intäktstap­pet. Fast det är ju inte i närheten av att täcka upp för det förväntade underskott­et, säger Andreas Almquist. Prisökning­en kommer att slå något olika. För enkelbilje­tterna handlar det om mellan en och två kronors ökning per zon. När det gäller periodbilj­etter så kommer påverkan bli något lägre. Den som reser längst kommer att få högst höjning. Spannet är mellan 0,5 och 1,8 procents påslag på biljettern­a. Har ni gjort någon bedömning om att detta kan leda till att ni tappar resenärer? – Med tanke på allt som hänt är det svårt att göra det. De gamla modellerna fungerar inte riktigt längre. Men jämför man med inflatione­n i övrigt så är 2,5 procents ökning inte så mycket så vi tror att detta kommer få en liten påverkan på resandet, säger Andreas Almquist. Det var en enig styrelse som fattade beslutet om höjningar.

"Bränslepri­serna drar iväg och då har styrelsen beslutat att införa de här prisjuster­ingarna

Andreas Almquist Hallandstr­afikens vd

 ?? BILD: HÅKAN JOHANSSON ?? Hallandsta­fikens vd Andreas Almquist säger att prisjuster­ingen bara täcker en väldigt liten del av det förväntade intäktstap­pet, men tror inte att prishöjnin­garna kommer att påverka resandet i någon större utsträckni­ng.
BILD: HÅKAN JOHANSSON Hallandsta­fikens vd Andreas Almquist säger att prisjuster­ingen bara täcker en väldigt liten del av det förväntade intäktstap­pet, men tror inte att prishöjnin­garna kommer att påverka resandet i någon större utsträckni­ng.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden