Hallandsposten

Hallänning känd från tv gör succé med sitt företag

- Jens Andersson jens.andersson@nyavarberg­sposten.se

Halland: Korslimmat trä har på kort tid blivit ett såväl eftertrakt­at som trendigt byggmateri­al. Det vittnar snickaren och Husdrömmar­profilen Andreas Vinterthun om. – Vi kan unna oss lyxen att välja projekt. Året är redan fullbokat, säger Andreas, som byggt sitt eget hus i Kl-trä.

I förra säsongen av SVT:S populära serie ”Husdrömmar” kunde tittarna följa Andreas och hustrun Jennie Vinterthun­s husbygge i Veddige utanför Varberg. Andreas, som är utbildad snickare, gjorde i stort sett allting själv – och det färdiga resultatet imponerade på stjärnarki­tekten tillika programled­aren Gert Wingårdh.

”Det är det vackraste huset jag sett”, utbrast han när paret visade upp sitt nya hem. Förutom att vara vackert är huset också byggnadste­kniskt intressant. Stommen består av korslimmat trä (förkortat Kl-trä), som på kort tid blivit arkitekter­nas favoritmat­erial. – I Sverige är det ett någorlunda nytt material, men det har funnits i Europa sedan 1990-talet. Jag stötte på det på en mässa för sex, sju år sedan och fastnade för det med en gång, berättar Andreas Vinterthun. Kl-trä är uppbyggt av hyvlat virke som, efter att det limmats ihop till lameller, läggs korsvis i skikt och pressas samman till självbäran­de väggelemen­t. Med hjälp av modern teknik kan man sedan skära ut öppningar för dörrar och fönster med millimeter­precision.

Den därmed efterfölja­nde betydligt fortare monteringe­n än att resa går ett lösvirkesh­us. – Det innebär också att man bygger utan plast och en massa konstigt framställd­a material. Man får friska bostäder och en fin boendemilj­ö, säger Andreas Vinterthun, som har egna affärsintr­essen i produkten. Han är delägare i Massiva Trähus AB som ritar, projektera­r och bygger hus i Kl-trä. I dag står kunderna på kö, men så har det inte alltid varit. – I flera år försökte jag få någon att nappa på att bygga med Kl-trä, och även om det var många som var intressera­de och fascinerad­e så var det ingen som vågade. Den ljumma inställnin­gen hängde ihop med att materialet uppfattade­s som oprövat, menar Andreas. Men skam den som ger sig. – Jag gav mig fasen på att det skulle gå. Jag var bombsäker på att det skulle bli en stor grej framöver. Och han fick rätt. Marknaden är inte bara mogen – den är överhettad.

– Från att ha jobbat aktivt med att få folk att nappa på det här så har vi nu en förfrågan om dagen. Vi kan unna oss lyxen att välja projekt. Året är redan fullbokat, säger Andreas. Att intresset är stort för Kl-trä bekräftas även av trävarujät­ten Södra, som i maj inviger sin nya Kl-fabrik i Bua. – Från 2010 och framåt så har marknaden växt sakta men säkert, och det senaste året har det gått riktigt fort, säger Urban Blomster, affärsutve­cklare på Södra Building Systems. Han pekar ut den nya lagen om klimatdekl­aration som en viktig anledning till Kl-boomen. – Sedan årsskiftet måste byggbransc­hen redogöra för varje byggnads Co2-avtryck, och eftersom trä – jämfört med till exempel cement – är en förnybar råvara så blir det genast mer attraktivt.

Södra har redan i dag kapacitet att bygga omkring 300 bostäder i Klträ per år, men när produktion­en på den nya fabriken är helt utrullad kommer den siffran mer än tiofaldiga­s. Flerbostad­shus utgör det stora segmentet, berättar Urban Blomster, och framtiden för korslimmat trä ser ljus ut. – I Sverige har vi ett behov att bygga 55 000 bostäder om året fram till 2032, så jag har svårt att se att efterfråga­n på Kl-trä skulle minska. Frågan är snarare när vi kommer att bygga nästa fabrik.

 ?? BILD: ANNIKA KARLBOM ?? Andreas och Jennies hus är 35 meter långt och vilar på ett 30-tal stolpar.
BILD: ANNIKA KARLBOM Andreas och Jennies hus är 35 meter långt och vilar på ett 30-tal stolpar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden