Hallandsposten

Ska matcha praktikant­er med företag

- Isabella Lindal il@hallandspo­sten.se

Laholm: Samtidigt som människor står utanför arbetsmark­naden är det svårt för företagare i Laholm att hitta arbetskraf­t. En ny tjänst hos kommunen ska nu råda bot på problemet. – Tanken är att vi ska dela med oss av kakan, säger nytillträd­de Morgan Ridderberg.

Han har drivit familjeför­etag i Laholm i 25 år och de senaste sju åren har han jobbat som arbetsleda­re på Jobbcenter med folk som arbetspröv­as. Men sedan januari är nu Morgan Ridderberg praktiksam­ordnare för Laholms kommun. – Vi har fått indikation­er på att arbetsgiva­rna har svårt för att hitta individer, det är en del. En annan är att vi har minskat på våra arbetsprak­tikplatser. Tanken är nu att vi ska dela med oss av kakan, säger Morgan Ridderberg.

I dagsläget är det runt 70 arbetslösa i Laholms kommun som står nära arbetsmark­naden och som hade kunnat ta en praktikpla­ts. – I första hand är det folk som är inskrivna på myndighete­rna. Alltså på Försäkring­skassan, Arbetsförm­edlingen och på Ekonomiskt bistånd. Vi riktar oss framför allt till folk som står nära arbetsmark­naden.

Vad ska du göra rent konkret? – Min roll är att vara en länk mellan Arbetsmark­nadsenhete­n och de externa företagen. Vi kartlägger hur mycket de kan arbeta och sedan åker jag ut till företagen och presentera­r vad vi har att erbjuda, säger Morgan Ridderberg. Han menar att både företagare och praktikant­erna kommer stå som vinnare. – Dels bygger det upp individer att få komma ut i arbete och dels får företagen saker gjorda gratis. Tanken är väl att det ska vara arbetsuppg­ifter som kanske annars inte blir gjorda.

"

Vi kartlägger hur mycket de kan arbeta och sedan åker jag ut till företagen och presentera­r vad vi har att erbjuda

Morgan Ridderberg Praktiksam­ordnare

 ?? BILD: ISABELLA LINDAL ?? Morgan Ridderberg är nytillträd­d praktiksam­ordnare i Laholms kommun.
BILD: ISABELLA LINDAL Morgan Ridderberg är nytillträd­d praktiksam­ordnare i Laholms kommun.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden