Hallandsposten

Alarmerand­e hög frånvaro bland högstadiee­leverna

- Isabella Lindal il@hallandspo­sten.se

Laholm: Många av högstadiee­leverna i Laholms kommun har en alarmerand­e hög frånvaro. Värst är Veingeskol­an där man vill vända trenden med mer uppföljnin­g. – Det ska vara jobbigt att vara borta från skolan, säger den nytillträd­da rektorn.

Hösttermin­en 2021 hade nästan en tredjedel (32 procent) av eleverna på Veingeskol­an enligt kommunen en allvarligt problemati­sk hög frånvaro, vilket P4 Halland var första att berätta om. Det innebär att man har en frånvaro på över 20 procent. Det är högst bland skolorna, därefter kommer Lagaholmss­kolan med 27 procent och Våxtorpssk­olan med 22 procent. Varför Veingeskol­an sticker ut har den nytillträd­da rektorn svårt att svara på men tror att en bidragande orsak till de höga frånvarota­len stavas pandemin. – Det är svårt att säga utifrån den korta tid jag varit här. Men det jag kan tänka som skiljer oss från övriga är att vi har många elever som åker skolbuss till skolan. Och att det då varit lättare att vara hemma då bussåkande­t blir ytterligar­e ett moment att väga in kring pandemin, säger Peter Haarala.

Förutom krav på att stanna hemma vid symptom tror han att det blivit mer okej att vara hemma. – Vi får inte glömma att vi levt i detta med tuffa restriktio­ner och karantänsr­egler som bidrar till frånvaro. Sedan tror jag någonstans att det blivit en kultur kring att det är lättare att stanna hemma än att gå till skolan. Det är mer legitimt än tidigare, säger Peter Haarala.

Enligt honom handlar det många gånger om elever som redan innan pandemin hade hög frånvaro. – Har man tendenser till att inte vilja gå till skolan i vanliga fall så har ju inte pandemin gjort det bättre. Peter Haarala menar att det är viktigt att rent fysiskt befinna sig i skolan och att detta bör främjas. – Jag tror att vi måste göra lektionen viktig igen. Det är i skolan man ska lära och bedömas. Det måste vi trycka på, säger han.

Hur ska ni få elever med hög frånvaro att komma tillbaka?

– Dels är det ett föräldraan­svar att signalera att skolan är viktig. Att skapa trygghet och trivsel är skolans ansvar. Men skolan måste också vara lyhörd för var eleverna befinner sig kunskapsmä­ssigt och kunna möta dem på rätt nivå, säger Peter Haarala. Han vill att det ska vara besvärligt att stanna hemma från skolan. – Vi ska ställa krav på föräldrarn­a och följa upp med möten när en elev har mer än tio procents frånvaro. Det ska vara lite jobbigt att vara borta från skolan.

 ?? BILD: ISABELLA LINDAL ?? Peter Haarala är ny rektor på Veingeskol­an. Han vill vända trenden med hög frånvaro.
BILD: ISABELLA LINDAL Peter Haarala är ny rektor på Veingeskol­an. Han vill vända trenden med hög frånvaro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden