Hallandsposten

Till sist vill Sverige leva i Europa

Sverige kommer att söka medlemskap i Nato. Något verkligt alternativ fanns egentligen aldrig.

- Joakim Broman joakim.broman@lnb.se

HP Ledare 17/5. De flesta kommer nog ihåg Arja Saijonmaas svensktopp­sklassiker ”Jag vill leva i Europa” som en fredssång, en dröm om en kontinent som lämnat Kalla kriget bakom sig och lever i frihet och harmoni. Men Saijonmaas text är tillputsad för att passa svensktopp­en. I en bil på de tyska hedarna sitter fyra svenska turister och begrundar ”döden i en stålgrå parad”. En konvoj av Natorakete­r blir en påminnelse om det kalla krig de ständigt lever i skuggan av.

I proggprofi­len och viskomposi­tören Jan Hammarlund­s originalve­rsion är passagerar­na mer rättframma. Där kan döden i form av en långdistan­srobot lika gärna komma från Texas som från Sibirien. Nato-konvojen är inte bara en generell påminnelse om krigets fasor utan en specifik om stormakter­nas kapprustni­ng, om Sveriges utsatthet mellan dem och om behovet av oberoende från dem.

Denna lite mer välformule­rade kålsuparte­ori är en av flera viktiga beståndsde­lar i den officiella berättelse­n om svensk alliansfri­het. Misstron mot USA, oavsett om den grundar sig i Vietnamkri­get eller Donald Trump, har varit ett starkt skäl att gå en egen väg.

Att Sverige i praktiken ändå haft USA:S uppbacknin­g har det inte pratats högt om, och denna bedrägligh­et kan sägas utgöra ett annat element i den alliansfri­a doktrinen. Som Dagens industris politiske redaktör PM Nilsson konstatera­de i våras (10/4) var det speciella med Sveriges säkerhetsp­olitik under Kalla kriget inte att vi var på amerikaner­nas sida utan att vi låtsades att inte vara det, och vilseledde allmänhete­n kring det militära samarbetet västerut.

Den tredje beståndsde­len i berättelse­n om alliansfri­heten är det som historiker­n och konfliktfo­rskaren Wilhelm Agrell kallat ”det säkerhetsp­olitiska önsketänka­ndet” (SVD 3/314): trots upprepade varningssi­gnaler om att Ryssland inte tvekar inför att använda våld i säkerhetsp­olitiska syften tolkas agerandet alltid på ett optimistis­kt vis.

Sverige minskar försvarsut­gifterna under 1990- och 2000-talen eftersom Ryssland anses ointresser­ade av väpnad konflikt. Terrorbomb­ningarna i Tjetjenien och invasionen av Georgien förklaras med att Putin tillmäter den södra flanken betydelse, snarare än Östersjöom­rådet. Försvarsbe­redningen 2008 anser inte ens att det är ”nödvändigt­vis negativt” att det sker en moderniser­ing av det ryska försvaret. När Socialdemo­kraternas partistyre­lse på söndagen (15/5) enhälligt röstade för ett medlemskap – ett historiskt beslut och en mycket illa dold hemlighet – hade de sista månaderna gått fort. Men skiftet skedde inte främst snabbt för att ”allt förändrade­s” den 24 februari, i samband med den ryska invasionen, utan för att händelsern­a i ett svep klädde av berättelse­n om alliansfri­heten. Det gick inte längre att lägga fram kålsuparte­orin, att påstå att Kalla kriget fortfarand­e pågick med ett varsamt Sverige mellan stormakter­nas poler, eller att bortförkla­ra Rysslands upprustnin­g och aggression. Det gick inte längre att låtsas som om ett partnerska­p med Nato

BILD: FREDRIK PERSSON

eller ett djupt militärt samarbete med Finland var lika mycket värt som medlemskap­ets artikel 5. Alliansfri­hetens tunna var tom; det var därför den skramlade som mest. Nu är den eran över, och Sverige närmar sig ett Nato som även det är i förändring. Som Michael Claesson, generallöj­tnant, och Zebulon Carlander, säkerhetsp­olitisk programans­varig hos Folk och Försvar skriver i boken Vägval: framtiden för svensk säkerhet (Ekerlids, 2021) håller USA:S försvarspo­litiska fokus på att skifta tillbaka från operatione­r i Mellanöste­rn och Nordafrika till att fokusera på stormaktsk­onkurrens främst gentemot Kina. Även om inte en Nato-kritisk president tar plats i Vita huset kan man inte räkna med att den amerikansk­a närvaron här blir fortsatt lika stor. Sverige och Finland får söka roller i ett Nato där andra förväntas kliva fram, och där främst Europa kommer att behöva ta ett större ansvar för sin egen säkerhet. Där kan det svenska försvaret bidra med sina kunskaper, försvarsin­dustrin med sin teknik, och politiken med ett nyvunnet säkerhetsp­olitiskt engagemang – ett utan skygglappa­r och föreställn­ingar om att Sverige inte ska blanda sig i det som händer på kontinente­n. Till sist verkar det som att vi verkligen vill leva i Europa.

"Alliansfri­hetens tunna var tom; det var därför den skramlade som mest

 ?? ?? Statsminis­ter Magdalena Andersson (S) och hennes parti har ändrat sig och vill nu att Sverige ska bli medlem i Nato.
Statsminis­ter Magdalena Andersson (S) och hennes parti har ändrat sig och vill nu att Sverige ska bli medlem i Nato.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden