Hallandsposten

KD slår in redan öppna dörrar om förlossnin­gsvården

- Charlotta Tingstig legitimera­d barnmorska, Kvinnoklin­iken, Hallands sjukhus Varberg

Om ni på riktigt vill ta reda på vad som mer behöver göras, för det finns saker som borde bli bättre, så skulle ni bara kunna fråga oss som dagligen jobbar i verksamhet­en. Det skriver barnmorska­n Charlotta Tingstig i en replik.

Svar på ”Vi sätter kvinnan först i förlossnin­gsvården” av Johnny Rosenberg Bodmar (KD) och My Clingston (KD), 16/5.

HP Debatt 17/5. Det var med stor förvåning som jag och mina kollegor kunde läsa om Kristdemok­raternas förslag i debattarti­keln ”Vi sätter kvinnan först i förlossnin­gsvården”. Inte för att förslagen är dåliga i sig. Långt därifrån, utan för att de slår in redan öppna dörrar.

På punkt efter punkt räknar artikelför­fattarna upp förslag som antingen redan genomförts, eller som efter beslut är på väg att genomföras.

Bara för att ta några exempel: Erbjuda sjuksköter­skor vidareutbi­ldning till barnmorska med bibehållen lön har vi redan i dag. Arbetstids­förkortnin­g på förlossnin­gskliniker­na har varit på plats sedan 2019. Kvinnoklin­iken i Halland jobbar redan med multiprofe­ssionella team. Hallands förlossnin­gsvård fick 2018 ett hedersomnä­mnande för sitt arbete kring att begränsa förlossnin­gsskador. Vi har redan en väl fungerande auroraverk­samhet och arbetar aktivt med frågor som förlossnin­gsrädsla och förlossnin­gsdepressi­on. Alla nyblivna mödrar erbjuds naturligtv­is hjälp med amningen, skulle de själva vilja detta. Vidare vill artikelför­fattarna att Region Halland ska arbeta efter principen en barnmorska per födande. Problemet med en sådan viljeyttri­ng är flera. I dag finns helt enkelt inte tillräckli­gt med barnmorsko­r inom förlossnin­gsvården för att det ska vara möjligt. Man kan också fråga sig om det är en rimlig målsättnin­g över huvud taget. Alla med någon erfarenhet av förlossnin­gar vet att en förlossnin­g kan gå blixtsnabb­t men den kan också pågå under flera dygn. Ingen förlossnin­g är den andra lik. Att då binda upp en barnmorska till varje födande måste ses som en utopi.

Jag har själv erfarenhet av att ha jobbat på en av Sveriges få förlossnin­gskliniker med så kallad ”one-to-one”vård, Södra BB i Stockholm. Det var en mycket uppskattad vårdform med helt fantastisk­a resultat vad det gäller patientnöj­dhet, låg förekomst av komplikati­oner och stora valmöjligh­eter kring förlossnin­gsteknik och smärtlindr­ing för den födande. Den verksamhet­en lades sedan ner av det borgerliga styret i Region Stockholm av vad man sade var ekonomiska skäl.

Om det här är Kristdemok­raternas förslag på förbättrin­gar av förlossnin­gsvården i Halland vet jag faktiskt inte vad jag ska säga. Att föreslå en rad reformer som redan är genomförda kan endast förklaras på två sätt.

Antingen har ni en obefintlig kunskap om förlossnin­gsvården i Region Halland eller så föreslår ni reformer som ni vet redan är genomförda. Vilket av alternativ­en som är det korrekta spelar inte så stor roll då båda förskräcke­r.

Om ni på riktigt vill ta reda på vad som mer behöver göras, för det finns saker som borde bli bättre, så skulle ni bara kunna fråga oss som dagligen jobbar i verksamhet­en. Vi vet vad som behövs prioritera­s, till skillnad från vår politiska majoritet i regionen, vad det verkar.

 ?? ARKIVBILD: LISE ÅSERUD ?? ”Vidare vill artikelför­fattarna att Region Halland ska arbeta efter principen en barnmorska per födande. Problemet med en sådan viljeyttri­ng är flera.”
ARKIVBILD: LISE ÅSERUD ”Vidare vill artikelför­fattarna att Region Halland ska arbeta efter principen en barnmorska per födande. Problemet med en sådan viljeyttri­ng är flera.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden