Hallandsposten

SMHI spår årets varmaste dagar hittills

Halland: Under veckan väntas några av årets varmaste dagar i Halland. SMHI tror på temperatur­er upp till 25 grader innan helgen.

- Konrad Olsson

För tre veckor sedan blev det meteorolog­isk sommar i Halland när Halmstad som första kommun hade en medeltempe­ratur på över tio grader i fem dygn. Denna vecka ser årets värmerekor­d ut att slås när Halland kan få temperatur­er upp mot 25 grader på torsdag. – Vi har ett högtryck som under inledninge­n av arbetsveck­an kommer växa över hela landet i stort och ge soligt väder över stora delar av landet, Halland inkluderat, säger Smhi-meteorolog­en Erik Höjgård-olsen. Årets hittills varmaste notering är 20,5 grader i Varberg den 22 april och under måndagen var Torup sjätte varmast i landet med 18,4 grader. – Det är en temperatur som stiger dag för dag och kommer kulminera under onsdagen eller torsdagen. Inre delarna av Halland ser ut att få varmast på torsdag med temperatur­er kring 23–24 grader som nosar på 25. Från Bolmen till Hyltebruk är ställena som ser ut att få varmast men även mot Halmstad och Laholm kan det nosa på 24 grader. Från fredag och över helgen spår SMHI kyligare väder i Halland och det finns även risk för nederbörd. – Då kommer högtrycket förskjutas allt mer österut och det blir mer ostadigt väder. Så på fredag kommer det bli omkring 15 grader. Det ser ut som att det kommer in lite regn men i ganska små mängder mot vad skog och mark kräver då det är väldigt torrt.

Kan du säga något om nästa vecka och resten av maj?

– Det är svårt att lova något på längre sikt än en vecka eller ens några dagar men till nästa vecka ser det ut som att den lite kallare luften som vi får in från fredag ligger kvar. Så på torsdag kulminerar värmen innan den kommer tillbaka kring månadsskif­tet mot juni.

"Vi har ett högtryck som under inledninge­n av arbetsveck­an kommer växa över hela landet.

Erik Höjgård-olsen, meteorolog på SMHI

 ?? BILD: VEGARD GRØTT/TT ?? Sommarvärm­e är att vänta i Halland under veckan.
BILD: VEGARD GRØTT/TT Sommarvärm­e är att vänta i Halland under veckan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden