Hallandsposten

Kajsa Agbrant och Helge stortrivs i de prisade husen i Harplinge

- Ulrika Ahlberg ua@hallandspo­sten.se 010-471 51 12

Harplinge: Hon stortrivs i Harplinge och hon stortrivs i sitt prisade hus. Vi har hälsat på hemma hos Kajsa Agbrant, som bor i en sprillans ny trea på Stationsga­tan med sonen Helge och de glada katterna Lilleman och Sessan.

De syns på långt håll, de fyra huskroppar­na som totalt rymmer 44 lägenheter, fördelade på 30 tvåor och 14 treor. På bottenplan, ungefär i mitten av den sammanbygg­da längan, bor 25-åriga Kajsa Agbrant. Hon flyttade in december förra året och har verkligen hittat hem. – Ja, här vill jag bo länge. När jag flyttar nästa gång ska det vara till ett hus, och där ska jag i så fall stanna för alltid, säger Kajsa och visar runt i trean med sonen Helge, snart ett och ett halvt, på armen. Kajsa anmälde intresse direkt när hon fick veta att husen skulle byggas, och fick sitt förstahand­sval: en trea på bottenplan. – Det är supertrevl­igt här i Harplinge. Alla hälsar på alla och det finns en Facebookgr­upp där man kan fråga saker, eller skriva om man skulle behöva hjälp med något. Omgivninga­rna runt samhället får också högsta betyg. – Här finns flera fina promenadst­råk, inte minst slingan som leder upp mot hembygdsgå­rden. Där är så himla vackert. Om hon bara ser till lägenheten är hon också nöjd, inte minst med Marbodalkö­ket, som är rustikt, välutrusta­t och går i gammaldags stil. Andra plus är den öppna planlösnin­gen och den egna uteplatsen, med direkt utgång från vardagsrum­met. Där står redan ett gäng blomlådor och en sittmöbel med mjuka kuddar. Halmstads Fastighets AB (HFAB), som äger husen, har planterat en häck runt altanen, så på sikt kommer den att kännas ännu mer privat. – Här kan Helge sova utomhus i vagnen, och jag kan ha koll på honom hela tiden. De så kallade Lynghusen har tidigare utsetts till årets vackraste nybyggnati­on av Arkitektup­proret, som menade att ”Harplingeh­usen är […] enastående vackra med detaljer som andas snickarglä­dje”. I april utsågs de dessutom till en av tre finalister i tävlingen för årets bästa nyprodukti­on, som arrangeras av de kommunala fastighets­bolagens branschorg­anisation Sveriges Allmännytt­a. Hur känns det då att bo i ett prisat hus som alla verkar gilla? – Det påverkar ju inte mitt dagliga liv, men samtidigt är det jättekul. Och jag märker att folk kommer hit och tittar. Häromdagen kom en kille på motorcykel och han hade kört hit enbart för att titta på husen.

Fotnot: Vem som vinner Sveriges Allmännytt­as tävling tillkännag­es vid en konferens i Sundsvall onsdagen den 18 maj. De andra finalister­na är Ängelholms­hem och Stockholms­hem.

 ?? ?? Kajsa gillar den öppna planlösnin­gen i sin trea. Dock tycker hon att man hade kunnat lägga några av det stora sovrummets kvadratmet­er på vardagsrum­met och Helges lilla rum.
Kajsa gillar den öppna planlösnin­gen i sin trea. Dock tycker hon att man hade kunnat lägga några av det stora sovrummets kvadratmet­er på vardagsrum­met och Helges lilla rum.
 ?? ?? Katten Lilleman är en social filur, som spatserar runt i kvarteret för att hitta någon att kela med. (Hans kattkompis Sessan är mer tillbakadr­agen, och har gömt sig under sängen.)
Katten Lilleman är en social filur, som spatserar runt i kvarteret för att hitta någon att kela med. (Hans kattkompis Sessan är mer tillbakadr­agen, och har gömt sig under sängen.)
 ?? ?? Kajsa tycker att köket generellt är väldigt bra. ”Det är ett Marbodal-kök, så de har satsat på bra kvalitet,” säger hon.
Kajsa tycker att köket generellt är väldigt bra. ”Det är ett Marbodal-kök, så de har satsat på bra kvalitet,” säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden