Hallandsposten

Död tumlare hittad på Östra stranden

- Julia Paulsson

Östra stranden: Ett marint däggdjur, troligtvis en tumlare, har spolats upp på Östra stranden i Halmstad. Enligt ett ögonvittne ser den ut att ha varit död länge, då är det troligt att den får ligga kvar och bli fågelmat.

En läsare som hört av sig till HP gjorde under en lördagspro­menad på stranden en oväntad upptäckt. I vattenbryn­et på Östra stranden ligger en uppspolad död tumlare. – Vi förstod direkt att det var en tumlare. Jag har sett tumlare i vattnet tidigare men aldrig ligga på stranden, säger hon.

Även om det inte tillhör vanlighete­rna att möta döda djur av den storleken är det egentligen inte heller ovanligt att tumlare spolas upp på stränderna längs västkusten, enligt Åsa Holmberg på Naturhisto­riska museet i Göteborg. – Tumlare är ganska vanligt. Den senaste veckan har det varit några stycken, säger hon. Om man stöter på ett dött djur kan man i första hand enkelt anmäla det till Statens veterinärm­edicinska anstalt, SVA, genom deras hemsida. Där samlas informatio­n för att kartlägga allvarliga sjukdomar och man är beroende av privatpers­oners observatio­ner. När det gäller valar, sälar eller andra marina däggdjur är det dessutom intressant för Naturhisto­riska riksmuseet. Rekommenda­tionen är att höra av sig till museet eller polisen. Det gäller även andra djur som klassas som statens vilt för att de har särskilt högt naturvärde.

Först och främst samlar Naturhisto­riska riksmuseet in informatio­nen, i vissa fall är det även värt att gör en obduktion. Om fyndet är i gott skick kan det skickas upp till Stockholm, men i många fall är kadavret skadat eller gammalt och då får naturen ha sin gång. – Riksmuseet vill ha oskadade och kompletta kadaver, har fåglar hunnit börja äta på det blir obduktione­n inte bra, säger Åsa Holmberg. – Vi vill verkligen att alla ska anmäla fynden, vi blir glada för observatio­nsdatan även om det inte blir en obduktion, fyller hon i.

 ?? BILD: LÄSARBILD ?? Bild från Östra stranden där ett dött marint däggdjur, troligtvis en tumlare, spolats upp.
BILD: LÄSARBILD Bild från Östra stranden där ett dött marint däggdjur, troligtvis en tumlare, spolats upp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden