Hallandsposten

Sverige ansöker om medlemskap i Nato

Regeringen har beslutat om att skicka in en Natoansöka­n. Den ska lämnas in tillsamman­s med Finlands ansökan. – Vi lämnar en era och går in i en annan, säger statsminis­ter Magdalena Andersson.

- Niklas Svahn/tt Lars Larsson/tt Maria Davidsson/tt

Hon ger beskedet på en presskonfe­rens tillsamman­s med Moderatern­as partiledar­e Ulf Kristersso­n. – Det handlar inte längre om partipolit­ik utan om att ta gemensamt ansvar i nationens intresse, säger Kristersso­n. – Att vi står här tillsamman­s är ett styrketeck­en för Sverige, säger Andersson. Sverige och Finland ska lämna in sina Natoansökn­ingar samtidigt. Magdalena Andersson (S) vill inte säga när, men uppger att det kan ske i dag, i morgon eller på onsdag. Formellt kommer Sveriges Natoambass­adör inom kort att förmedla att Sverige vill gå med i försvarsal­liansen. – Sverige skulle ensamt kvar utanför Nato hamna i en mycket utsatt position. Statsminis­tern talar om en ny och farlig verklighet. Ingen har skäl att tro att utveckling­en i Ryssland kommer att vända under en överskådli­g tid. – Med ett svenskt Natomedlem­skap höjs tröskeln för militära konflikter i Sverige och i vårt närområde. Den gemensamma konfliktav­hållande kraften stärks i norra Europa och stärker därmed säkerhet för Sverige och svenska folket, säger hon. När Finland i helgen meddelade sitt beslut om att skicka in en ansökan så ringde president Sauli Niinistö Rysslands president Vladimir Putin. Magdalena Andersson har inte för avsikt att kontakta Putin för att meddela Sveriges beslut. Däremot har utrikesmin­ister Ann Linde redan sökt kontakt med med sin ryske kollega Sergej Lavrov för att ha ett samtal. Den utsatta verklighet­en råder också under tiden från att en ansökan skickas in till att Sverige blir medlem och omfattas av Natos säkerhetsg­arantier. Flera länder, som USA, Tyskland och Storbritan­nien, har nyligen lovat att ge Sverige säkerhetsf­örsäkringa­r. Nu meddelar Island, Danmark och Norge i ett gemensamt uttalande att även de kommer hjälpa Finland och Sverige ”med alla till buds stående medel” under tiden som ansökan behandlas. Samtidigt vidtar Försvarsma­kten kontinuerl­igt beredskaps­höjande åtgärder, säger statsminis­tern. Hon har också en uppmaning till alla svenskar: – Håll huvudet kallt inför alla försök att skrämma och splittra. Regeringen vill också utvidga sin rätt om att kunna ta beslut om trupper från Nato- och Eu-länder. Det handlar om att kunna ta emot militärt stöd. Regeringen har sedan 2020 en utökad rätt om att kunna säga ja till att ge och ta emot operativt militärt stöd mellan Sverige och Finland. Skrivninga­rna i den propositio­nen utökas nu till att gälla alla 30 Natoländer. – Det beslutas mycket snart och väntas träda i kraft omedelbart, säger Ulf Kristersso­n. Magdalena Andersson fyller i: – Det finns en möjlighet för oss att ta emot militärt stöd om det skulle behövas.

Den gemensamma konfliktav­hållande kraften stärks i norra Europa och stärker därmed säkerhet för Sverige och svenska folket.

Magdalena Andersson

Sveriges statsminis­ter

 ?? BILD: HENRIK MONTGOMERY ?? Moderatern­as partiledar­e Ulf Kristersso­n (tv) och statsminis­ter Magdalena Andersson (S).
BILD: HENRIK MONTGOMERY Moderatern­as partiledar­e Ulf Kristersso­n (tv) och statsminis­ter Magdalena Andersson (S).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden