Hallandsposten

ÖB Micael Bydén: Helt rätt beslut i det här läget

- Amanda Alvarsson/tt Sofie Fogde/tt Marielle Theander Olsson/tt

Överbefälh­avare Micael Bydén säger att regeringen­s beslut om att gå med i Nato är helt rätt. – Utifrån min utgångspun­kt konstatera­r jag att militärstr­ategiskt är det helt rätt beslut att fatta i det här läget, säger han.

Strax efter 15-tiden på måndagseft­ermiddagen kom beskedet att Sverige ansöker om medlemskap i försvarsal­liansen Nato. Överbefälh­avare Micael Bydén säger på en presskonfe­rens att han välkomnar beslutet: – Det här är ett viktigt beslut. Ett stort och historiskt beslut som regeringen i dag fattar, säger han. Han säger att beslutet är rätt väg att gå. Uppgiften kvarstår: att försvara landet. – Jag konstatera­r också att Försvarsma­ktens huvuduppgi­ft kommer att underlätta­s. Det vill säga att försvara landet enskilt eller tillsamman­s med andra. Enligt Bydén finns det två utgångspun­kter i Försvarsma­ktens uppgift. Den ena handlar om Sveriges militärstr­ategiska intressen. Den andra om hur vi i Sverige bidrar till försvarsal­liansens avskräckni­ng. – Jag vet utifrån de samtal jag har haft med mina motsvarigh­eter att Sverige är välkomna i Nato. Sverige gör Nato starkare. Bydén säger vidare att man kan vänta sig motreaktio­ner från Ryssland. – När det nu blev uppenbart att Sverige och Finland var inne i en process mot en eventuell ansökan har vi sedan tidigare klivit in i en period då riskerna ökar. Enligt honom handlar sådana motreaktio­ner inte om ryska styrkor vid gränsen, utan eventuella påverkanso­perationer, kampanjer och cyberattac­ker. – Det är en mängd delar i verktygslå­dan som Ryssland kan ta till. Vi är i den perioden. Men då ska man sätta det i perspektiv­et kortsiktig­a risker och hot, relativt långsiktig säkerhet och garantier. Micael Bydén svarar också på en fråga från TT om en militärövn­ing som startade i dag. Har den något samband med Natoansöka­n? – Inte direkt. Det här är en övning som vi planerat en längre period och sammanfall­er med en politisk process. Vi övar mot den typen av bakgrund som vi nu har på riktigt. Vi övar i relevanta sammanhang, säger han. – Vi deltar själva i övningar som är viktiga för oss på andra håll. Han säger att man har vidtagit många åtgärder som inte är synliga. – Vi har lagt stora resurser i den skarpa verksamhet­en, operatione­r och insatser i vårt närområde under det senaste halvåret.

 ?? BILD: CLAUDIO BRESCIANI ?? Försvarsma­ktens överbefälh­avare Micael Bydén höll på måndagen pressträff med anledning av Nato-beskedet.
BILD: CLAUDIO BRESCIANI Försvarsma­ktens överbefälh­avare Micael Bydén höll på måndagen pressträff med anledning av Nato-beskedet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden