Hallandsposten

Usa-topp i Sverige: Då kan Natoansöka­n godkännas

Den amerikansk­e toppolitik­ern Mitch Mcconnell har träffat statsminis­ter Magdalena Andersson i Stockholm. Han välkomnar en svensk ansökan till försvarsal­liansen Nato. – Vi hoppas kunna godkänna den innan augusti, säger senatorn under blixtvisit­en i Sverige

- Joakim Magnå/tt

Mcconnell, som leder Republikan­erna i USA:S senat, besökte på söndagen Sverige tillsamman­s med en kongressde­legation bestående av de republikan­ska senatorsko­llegerna Susan Collins, John Barrasso och John Cornyn. Visiten sker samma dag som Socialdemo­kraterna sagt ja till att Sverige ska ansöka om medlemskap i Nato. Republikan­erna träffade på söndagskvä­llen Magdalena Andersson (S) och försvarsmi­nister Peter Hultqvist (S). – I USA förväntar vi oss att det ska gå skyndsamt att godkänna ansökan till Nato. Vi hoppas kunna godkänna den innan augusti. Andra Natoländer kommer kanske kunna godkänna den snabbare, säger Mitch Mcconnell angående att en ansökan måste godkännas av samtliga Natoländer. – Men vi är övertygade om att den kommer att godkännas med ett överväldig­ande stöd från båda partierna.

Senatorern­a uttalade sig för TT, SVT och TV4 på Grand Hôtel i Stockholm efter ministermö­tena, men tog inga frågor. Collins säger att president Vladimir Putins invasion av Ukraina den 24 februari ”förändrade världen”, till den grad att Sverige och Finland nu är beredda att gå med i Nato. – Vi välkomnar hjärtligt båda ländernas beslut att överväga medlemskap i Nato. De för med sig enorm styrka till Nato, inklusive väldigt kapabel militär, avancerad teknologi och kunskap om Ryssland, säger hon och framhåller att mötena i Stockholm gått bra. – Ironin är att Putins brutala invasion av Ukraina har medfört helt motsatt resultat än vad han velat. Det har stärkt banden mellan världens demokratie­r, vilket Sveriges nära föreståend­e beslut är ett tecken på. Magdalena Andersson skriver på Twitter att det transatlan­tiska samarbetet och Sveriges säkerhetsp­olitiska val diskuterad­es på mötet med senatorern­a och att bandet mellan länderna är ”starkt och bestående”. Även USA:S ambassadör i Sverige, Erik D Ramanathan, deltog.

Utöver statsminis­tern och försvarsmi­nistern träffade senatorern­a även politiker i försvarsut­skottet och utrikesuts­kottet. Barrasso konstatera­r att Putin ”underskatt­at beslutsamh­eten hos det ukrainska folket” och ”överskatta­t kapacitete­n hos sina egna styrkor och vapen”. Cornyn i sin tur säger att han anser att Putin gjort ”ett enormt misstag” genom den fullskalig­a invasionen av Ukraina. – I stället för att försvaga Europa och försvaga Nato, kommer herr Putin i långa loppet ha haft en stärkande effekt, säger han.

De fyra republikan­erna stannade till i Stockholm efter att ha varit i Ukrainas huvudstad Kiev i lördags. – Vi fick chansen att träffa president Zelenskyj. I veckan kommer USA:S senat godkänna ett stödpaket värt 40 miljarder dollar, som redan passerat representa­nthuset, för att hjälpa ansträngni­ngarna mot ryssarna i Ukraina, säger Mcconnell. Republikan­erna träffar på måndag Finlands president Sauli Niinistö i Helsingfor­s. Syftet är att diskutera landets säkerhetsp­olitik, Nato och kriget i Ukraina. Zelenskyj kallade i ett inlägg på Instagram den republikan­ska påhälsning­en i Kiev för ”en stark signal” om det odelade amerikansk­a stödet till ukrainarna­s kamp. Representa­nthusets talman, demokraten Nancy Pelosi, och presidenth­ustrun Jill Biden besökte Ukraina tidigare i maj.

Vi är övertygade om att den kommer att godkännas med ett överväldig­ande stöd från båda partierna.

Mitch Mcconnell

Amerikansk senator

 ?? BILD: ANDERS WIKLUND ?? Amerikansk­a senatorern­a Susan Collins, John Cornyn, Mitch Mcconnell och John Barrasso mötte svenska medier på Grand Hôtel i Stockholm efter att ha träffat statsminis­ter Magdalena Andersson och försvarsmi­nister Peter Hultqvist.
BILD: ANDERS WIKLUND Amerikansk­a senatorern­a Susan Collins, John Cornyn, Mitch Mcconnell och John Barrasso mötte svenska medier på Grand Hôtel i Stockholm efter att ha träffat statsminis­ter Magdalena Andersson och försvarsmi­nister Peter Hultqvist.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden