Hallandsposten

Ukraina rycker fram– har nått ryska gränsen

Ukrainska styrkor har efter att ha motat tillbaka Ryssland från storstaden Charkiv nått ända fram till ryska gränsen. Soldaterna hyllas av president Volodymyr Zelenskyj. – Min tacksamhet känner inga gränser, säger han i ett videomedde­lande.

- Anna Hansson TT Gustav Sjöholm TT Joakim Magnå TT

Den ukrainska armén har gått till motangrepp i nordöstra Ukraina. Styrkorna norr om Charkiv, landets andra stad, har pressat tillbaka ryssarna ända till gränsen meddelar Ukrainas försvarsde­partement, skriver AP. I en video gör en grupp soldater segertecke­n vid en gränsstolp­e. – Vi är här. Vi är vid gränsen, säger de, rapportera­r BBC. Zelenskyj tackar på måndagen soldaterna i en inspelning på sociala medier.

– Från alla ukrainare, från alla, från mig själv och min familj, säger presidente­n. – Må väl, och ta hand om er. Även Charkivreg­ionens guvernör, Oleh Synehubov, bekräftar att ryssarna retirerat till gränsen – så långt att staden Charkiv inte längre är inom räckhåll för ryskt artilleri. Men i en intervju med BBC säger han det är fortsatt hårda strider runt om i regionen. – Vi strider dygnet runt, så det är svårt att säga om det här är ett varaktigt resultat för våra soldater, säger han till tv-kanalen. Värst är striderna kring staden Izyum, som ockuperas av ryska styrkor, en bit söderut. – Izyum är helt blockerad, det finns inga möjlighete­r att evakuera eller skicka in humanitär hjälp till civila, säger guvernören till BBC. Ryssland har gett upp sina planer på en storskalig omringning av ukrainska styrkor i Donbassomr­ådet, bestående av Donetsk och Luhansk, i östra Ukraina, bedömer analytiker vid tankesmedj­an Institute for the Study of War (ISW).

Sedan ryska styrkor drog sig tillbaka från Kievområde­t har de fokuserat på Donbass. Men på grund av hårt ukrainskt motstånd går det, enligt underrätte­lser och experter, inte som planerat. I stället för att försöka sig på att innesluta ukrainska styrkor i ett jätteområd­e i en tänkt linje från staden Donetsk till Izium, tror ISW att ryska befälhavar­e nu riktar in sig på att försöka säkra hela Luhanskpro­vinsen i stället. ISW bedömer att Ryssland i närtid kommer att sikta in sig på staden Sievjerodo­netsk i Luhansk. Analysen är i linje med vad Serhij Hajdaj, guvernör i Luhanskreg­ionen, tror. Han skriver i ett Facebookin­lägg på söndagen att tio procent av Luhansk är under ukrainsk kontroll, att Ryssland medvetet har attackerat ett sjukhus i Sievjerodo­netsk och att det har varit strider i byar utanför staden.

Hajdaj uppger på måndagen att ryskt artilleri beskjuter Sievjerodo­netsk ”utan uppehåll” och att minst tio personer dödats, skriver AFP. Sievjerodo­netsk, som i princip är omringad av ryska soldater, är den stad längst i öst som fortfarand­e är under ukrainsk kontroll. Om den faller skulle det innebära att Kreml i praktiken kontroller­ar Luhansk. Ukrainska försvaret uppger i ett inlägg på Facebook att man har förstört järnvägsbr­oar mellan Sievjerodo­netsk och Rubizjne för att försvåra för angriparna. Att få en full bild av striderna i Donbass är svårt då flyganfall och attacker gör det extremt farligt för reportrar att vistas i området.

 ?? BILD: MSTYSLAV CHERNOV ?? En ukrainsk soldat promenerar förbi ett utslaget ryskt stridsford­on norr om Charkiv.
BILD: MSTYSLAV CHERNOV En ukrainsk soldat promenerar förbi ett utslaget ryskt stridsford­on norr om Charkiv.
 ?? BILD: MSTYSLAV CHERNOV ?? Ukrainska militärer i Charkiv under söndagen.
BILD: MSTYSLAV CHERNOV Ukrainska militärer i Charkiv under söndagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden