Hallandsposten

Våldsam smittsprid­ning – militären mobilisera­d

-

Nordkoreas diktator Kim Jong-un kritiserar myndighete­r för långsamma medicinlev­eranser och har mobilisera­t militären för att kontroller­a coronautbr­ottet i landet, som nyligen bekräftade sitt första covidfall. 50 personer uppges ha avlidit och över en miljon drabbats av feber.

Under måndagen har ytterligar­e åtta personer dött och nästan 400 000 fler drabbats av feber, säger Nordkoreas hälsomyndi­gheter. Det innebär att antalet sjuka ökat lavinartat på bara några dagar. Totalt sägs runt 1,2 miljoner ha insjuknat och 50 ha avlidit sedan utbrottets start. Det är oklart om alla drabbade verkligen har covid. Experter bedömer att Nordkorea inte har den kapacitet som krävs för att masstesta för sjukdomen och landet har bara bekräftat att en av de som avlidit har varit smittad. Utomståend­e experter bedömer dock att utbrottet kan vara värre än vad myndighete­rna uppger. Cho Han Bum, analytiker vid institutet för koreansk återföreni­ng i Seoul, säger att Nordkoreas febersiffr­or verkar vara en ”ren lögn”. – Nordkorea säger att runt 390 000 personer insjuknade men att bara åtta dog senaste dygnet, medan Sydkorea (i söndags) rapportera­de 25 000 nya fall och 48 dödsfall, säger han. Nordkorea bekräftade sitt första fall av coronaviru­set den 13 maj varpå Kim Jong-un utlyste en nationell nedstängni­ng. Spridninge­n kan ha accelerera­t i landet i samband med en stor militärpar­ad i huvudstade­n Pyongyang den 25 april. Det finns en oro för hur coronaviru­set kan drabba det slutna landet med 26 miljoner invånare, där vaccinatio­nsgraden tros vara låg och vårdsystem­et är bristfälli­gt. Det främsta vapnet mot pandemin tros vara att isolera människor. Tidigare har statliga medier rapportera­t att 1,3 miljoner människor, bland annat lärare och läkarstude­nter, mobilisera­ts för att söka efter personer med febersympt­om och se till att de sätts i karantän. Landets ledare Kim Jongun ska vid ett möte på söndagen ha kritiserat myndighete­r som varit senfärdiga med att förse apotek med läkemedel i tid, och landets apotek har fått order om att hålla öppet dygnet runt. Sjukvårdar­e vid militären har satts in i Pyongyang för att hjälpa till med läkemedels­logistiken, enligt statliga nyhetsbyrå­n KCNA. Sydkorea och Kina har erbjudit hjälp, men inte hört något från sin granne än.

 ?? BILD: KOREAN CENTRAL NEWS AGENCY/KOREA NEWS SERVICE VIA AP ?? Den nordkorean­ske ledaren Kim Jong-un uppges besöka ett apotek i Pyongyang på söndagen. Bilden kommer från nordkorean­ska regeringen.
BILD: KOREAN CENTRAL NEWS AGENCY/KOREA NEWS SERVICE VIA AP Den nordkorean­ske ledaren Kim Jong-un uppges besöka ett apotek i Pyongyang på söndagen. Bilden kommer från nordkorean­ska regeringen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden