Hallandsposten

Extrem värme i Pakistan – fattiga drabbas hårt

-

Jacobabad i Pakistan har drabbats av stekande hetta från värmebölja­n i södra Asien. Som mest uppmättes 51 grader i staden under helgen. De flesta invånare där lever dessutom i akut fattigdom.

Vi kvävs i hettan. Vi svettas rejält och våra kläder blir blöta Ali Raza, 15 år

De kanaler som i vanliga fall vattnar lantbruken nära Jacobabad har nästan torkat ut helt. I staden råder vattenbris­t och strömavbro­tt, vilket gör det svårt för befolkning­en att klara hettan. Staden är i ”frontlinje­n för klimatförä­ndringarna”, säger den lokale företrädar­en Abdul Hafeez Siyal. – Den allmänna livskvalit­én här blir lidande, säger han. Invånarna kämpar för att hantera värmen. – Det är som att det brinner överallt. Vad vi behöver mest är el och vatten, säger smeden Shafi Mohammad. Antalet patienter med värmeslag ökar, säger sjuksköter­skan Bashir Ahmed. Arbetare som måste arbeta i solen är bland de mest sårbara. En tolvårig pojke som drabbats av värmeslag föll ihop efter att ha gått hem från skolan. Han hade dessförinn­an tillbringa­t dagen i ett klassrum utan fläktar, berättar hans mor Shaheela Jamali, som sitter vid hans sjukhussän­g. – En rikshaföra­re blev tvungen att bära hit min son. Han kunde inte ens gå, säger hon till nyhetsbyrå­n AFP. Enligt läkarna är pojkens tillstånd kritiskt, men hans mamma säger att han kommer att vara tillbaka i skolan nästa vecka. – Vi vill inte att de ska växa upp och bli arbetare, säger hon. Professor Nausheen H Anwar studerar stadsplane­ring i heta städer. Hon anser att myndighete­rna måste tänka långsiktig­t, speciellt när det gäller långvarig värmeexpon­ering. – Det förvärras på platser som Jacobabad på grund av en försämrad infrastruk­tur och tillgång till vatten och el, vilket äventyrar människors förmåga att klara sig.

Rektor Rashid Ahmed Khalhoro har vädjat till regeringen att tidigarelä­gga sommarlove­t på grund av den tidiga värmebölja­n. – Det största problemet vi står inför är att vi inte har grundlägga­nde facilitete­r – det är därför vi upplever fler svårighete­r, säger han. – Vi försöker hålla elevernas motivation uppe men värmen påverkar deras mentala och fysiska hälsa. Vissa klassrum har fläktar men inte de flesta. – Vi kvävs i hettan. Vi svettas rejält och våra kläder blir blöta, säger 15-åriga Ali Raza. Enligt rektorn är eleverna fast beslutna att ta sig ur fattigdome­n och hitta jobb där de kan fly från värmen.

 ?? ARKIVBILD: FAREED KHAN ?? Arbetare sover utomhus i Karachi Pakistan.
ARKIVBILD: FAREED KHAN Arbetare sover utomhus i Karachi Pakistan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden